- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Екс-чиновника Токмацької РДА покарали штрафом у 20 разів меншим від суми хабара

Опублікував Editor 01.03.2019 @ 17:33 в Новини | No Comments

Суд визнав екс-начальника відділу агропромислового розвитку Токмацької райдержадміністрації винним у підбурюванні до передачі хабара і оштрафував на 12 750 грн. Про це повідомляє “Судовий репортер” [1] з посиланням на вирок [2] від 24 лютого.

Згідно матеріалами справи, у травні 2017 до начальника відділу Івана Стаценка [3] звернувся чоловік, який хотів оформити землю в оренду. Він повідомив, що самовільно обробив близько 40 га землі і тепер боїться втратити врожай. Йому повідомили, що ділянки можна отримати в оренду тільки за результатами земельних торгів. Водночас чиновник сказав, що ділянки можливо отримати у власність шляхом безоплатної передачі громадянам для ведення особистого селянського господарства у розмірі 2 га на одну особу. При цьому розуміючи, що не може самостійно це вирішити, чиновник обіцяв посприяти у прийнятті рішень Головним Управлінням Держгеокадастру у Запорізькій області.

Чиновник сказав принести копії паспортів і заяви від 23 громадян та оцінив послуги у 800 доларів за 2 га. Затримання відбулося після передачі винагороди в сумі 240 тис. грн.

Суд кваліфікував дії за ч.4 ст.27, ч.1 ст.369 КК як підбурювання до надання службовій особі неправомірної вигоди.

Заявник у справі – це колишній працівник правоохоронних органів. З 1999 по 2012 роки він був слідчим та оперуповноваженим відділу з боротьби з економічною злочинністю у м. Мелітополь і звільнився за власним бажанням. Стороною захисту надано документи, що в грудні 2017 цей заявник також брав участь в іншій справі – у передачі неправомірної вигоди співробітникам правоохоронного органу і згодом допитувався як свідок.

Заявник підтвердив, що в минулому працював спільно з деякими співробітниками УЗЕ в Запорізькій області ДЗЕ Національної поліції та слідчими, які брали участь та проводили слідчі дії у даній справі.

Але незважаючи на сумнівну репутацію свідка, суд вважає, що показання в частині підбурювання до надання неправомірної вигоди узгоджуються з іншими дослідженими доказами, достовірність яких не оспорюється.

Записами НСРД зафіксовано висловлювання обвинуваченого, який підтверджує, що заявник не отримає земельні ділянки без передачі грошей службовим особами Головного Управління Держгеокадастру у Запорізькій області. Це спростовує свідчення обвинуваченого, що він пропонував передати гроші не службовим особам цього відомства, а представникам приватної компанії, яка надає послуги здачі документів до управління Держгеокадастру в Запорізькій області та сприяє більш швидкому їх розгляду.

Суд вирішив, що сукупність доказів повною мірою доводить вину в закінченому підбурюванні до надання неправомірної вигоди службовій особі Головного Управління Держгеокадастру у Запорізькій за передачу в користування земельних ділянок. Більш конкретних відомостей, судом не встановлено. Також невідомо, яким саме службовим особам планувалось надання неправомірної вигоди.

Суду не надано доказів про мотиви дій обвинуваченого. Не з’ясовано, чи мав він намір передавати комусь гроші. Не перевірено на причетність до вчиненого злочину працівників управління Держгеокадастру в Запорізькій області, зокрема керівника цього органу, не встановлено наявності між ними будь-яких контактів.

Але навіть, якщо обвинувачений не мав наміру передавати будь-кому отримані кошти, то своїми висловлюваннями він викликав у заявника бажання вчинити кримінально-протиправне діяння.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/03/01/eks-chynovnyka-tokmatskoji-rda-pokaraly-shtrafom-u-20-raziv-menshym-vid-sumy-habara/

URLs in this post:

[1] “Судовий репортер”: http://www.sud-report.org/

[2] вирок: http://reyestr.court.gov.ua/Review/80075803

[3] Івана Стаценка: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_e1e3178c-43ed-47d9-8f56-654fea74bffb

[4] В Токмаку вважають ремонт доріг недоцільним : http://zp.nashigroshi.org/2013/07/02/v-tokmaku-vvazhayut-remont-dorih-nedotsilnym/

[5] Держохоронці через нагальну потребу придбали 120 тисяч патронів у кіпрських офшорів : http://zp.nashigroshi.org/2013/07/09/derzhohorontsi-cherez-nahalnu-potrebu-prydbaly-120-tysyach-patroniv-u-kiprskyh-ofshoriv/

[6] Особа спробувала стягнути з України 40 тисяч компенсації за репресії часів Сталіна : http://zp.nashigroshi.org/2015/03/27/osoba-sprobuvala-styahnuty-z-ukrajiny-40-tysyach-kompensatsiji-za-represiji-chasiv-stalina/

[7] Суд відмовив поліції у перевірці законності оренди дитячого табору дружиною Котелевського : http://zp.nashigroshi.org/2017/02/14/sud-vidmovyv-politsiji-u-perevirtsi-zakonnosti-orendy-dytyachoho-taboru-druzhynoyu-kotelevskoho/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.