- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

КДКП постановила звільнити прокурора за вирішення питань щодо збору фермерського врожаю – під приводом нібито допомоги бійцям АТО

Опублікував Editor 03.04.2019 @ 16:34 в Новини | No Comments

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів рішенням [1] від 20 лютого вирішила звільнити прокурора Бердянської місцевої прокуратури Андрія Бутенка через спілкування щодо одержання неправомірної вигоди від підприємців за безперешкодний збір врожаю – під виглядом допомоги бійцям АТО.

Згідно з матеріалами справи, до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів наприкінці 2018 року надійшла дисциплінарна скарга від незазначеного прокурора Запорізької області стосовно дисциплінарного проступку працівника Бердянської місцевої прокуратури Андрія Бутенка [2]. Комісія встановила, що запорізькі силовики розслідують провадження щодо вимагання у 2016 році невказаним мешканцем міста Бердянськ за попередньою змовою, зокрема, з невстановленими працівниками Бердянської місцевої прокуратури, грошей від невказаного голови фермерського господарства за безперешкодний збір врожаю в межах Червонопільської сільської ради (Бердянський район). Під час цього розслідування проводилися негласні слідчі-розшукові дії (прослуховування), і у протоколах йшлося, зокрема, про таку розмову:

Бутенко: … Смотри, эта тетка, которая в Андреевке коммерс. Помнишь ее, что по земле ее «дёргали»?

Підлеглий: Да.

Бутенко: У нас сейчас сбор пошел, сегодня бы уже закончили — нет комбайна. С ней есть контакт вообще или нет? … А с ней вообще реально поговорить, чтоб она убрала?

Підлеглий: Нужно подумать. Это ж уже со следующей недели, потому что дожди пошли.

Бутенко: Сегодня до обеда если б нашли комбайн, до обеда б закончили.

Підлеглий: Я понял.

Бутенко: Легенда какая? Надо ж помочь АТО-шникам, да?

Підлеглий: Я понял. Это на когда надо будет?

Бутенко: Как только сможем. Как только погодные условия позволят, пускай подсохнет. И сразу надо убирать, потому что беда будет и вообще ничего не уберем.

Підлеглий: Я понял. Если я этот вопрос к понедельнику решу, Вас устроит?

Бутенко: Выбора нет, там дождь сейчас идет.

Із змісту цієї розмови комісія встановила, що прокурор Андрій Бутенко спілкується з підлеглим працівником з приводу організації збору врожаю для третіх осіб, що свідчить про вступ у позаслужбові стосунки. Представник прокуратури Запорізької області припустив, що на території Бердянського району працювала схема з одержання неправомірної вигоди від суб’єктів господарювання під виглядом допомоги військовим АТО. До підприємця або до членів його сім’ї приходили особи зі зброєю, які називали себе учасниками АТО. Вони повідомляли, що та чи інша земельна ділянка тепер належатиме їм. Надалі врожай із земельних ділянок повертався господарю, а прибуток забирали вказані особи. При цьому робили вони це, зокрема, і від імені керівника прокуратури.

Сам Андрій Бутенко факт спілкування поза межами службових повноважень підтвердив, додатково пояснивши, що він таким чином намагався допомогти громадській організації учасників АТО. Вважає, що жодних порушень він та його підлеглі не вчинили.

У результаті, комісія вирішила притягти Андрія Бутенка до дисциплінарної відповідальності та накласти на нього дисциплінарне стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури і направила копію рішення керівнику Бердянської місцевої прокуратури Запорізької області та прокурору Запорізької області для застосування дисциплінарного стягнення.

Інформації про оскарження рішення комісії Бутенком знайти не вдалося. При цьому, він 20 березня подав щорічну декларацію і декларація перед звільненням Бутенка відсутня.

Варто додати, саме Андрія Бутенка Генеральний прокурор України Юрій Луценко у 2017 році виганяв [3] з зали під час наради з прокурорами. Зокрема, він вказував про звернення селян стосовно 1,5 тис. га незаконно засіяних земель. Луценко обурювався, що Бутенко не бачить цієї проблеми і допустив збирання врожаю з полів. Також йшлося, що один з його підлеглих – Руслан Сотник [4] залякує селян (його батько фермер). Надалі Юрій Луценко звільнив Андрія Бутенка з посади керівника, а через декілька тижнів прокурор Запорізької області призначив його туди ж прокурором. Наказ Генпрокурора про звільнення з посади керівника Андрій Бутенко досі оскаржує [5] у суді.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/04/03/kdkp-postanovyla-zvilnyty-prokurora-za-vyrishennya-pytan-schodo-zboru-fermerskoho-vrozhayu-pid-pryvodom-nibyto-dopomohy-bijtsyam-ato/

URLs in this post:

[1] рішенням: https://www.kdkp.gov.ua/decision/2019/02/20/1245

[2] Андрія Бутенка: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_95304820-47da-4d5a-a1e3-1c4c59a77ac5

[3] виганяв: https://www.brd24.com/news/a-58232.html?fb_comment_id=1448883678524035_1450753011670435

[4] Руслан Сотник: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_565de46b-b0f4-4864-aaa3-e4ae54ca88cd

[5] оскаржує: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78224092

[6] Пошта замовила собі обслуговування реєстраторів на 800 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2014/10/29/poshta-zamovyla-sobi-obsluhovuvannya-rejestratoriv-na-800-tysyach/

[7] Поліція зайнялися продажем Бакаю 15 років тому 10 гектар землі на косі за безцінь : http://zp.nashigroshi.org/2017/02/17/politsiya-zajnyalysya-prodazhem-bakayu-15-rokiv-tomu-10-hektar-zemli-na-kosi-za-beztsin/

[8] “Бердянськбудтресту” віддали 5-мільйонний підряд на ремонт дамби : http://zp.nashigroshi.org/2017/12/14/berdyanskbudtrestu-viddaly-5-miljonnyj-pidryad-na-remont-damby/

[9] Минулого року СБУ піймало і оштрафувало трьох осіб за ручки з відеокамерами : http://zp.nashigroshi.org/2018/02/02/mynuloho-roku-sbu-pijmalo-i-oshtrafuvalo-troh-osib-za-ruchky-z-videokameramy/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.