- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Прокуратурі не вдалося довести приховану приватизацію і оскаржити передачу комунального майна в “Ремондіс”

Опублікував Editor 17.04.2019 @ 19:13 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області рішенням [1] від 27 березня відмовив Запорізькій місцевій прокуратурі №1 у визнання недійсними рішень Запорізької міськради та виконкому щодо передачі майна КП “ЗКАП 082801 “Комунсантрансекологія” у створене 11 років тому ТОВ “Ремондіс Запоріжжя”.

Згідно з матеріалами справи, Комунальне підприємство “Запорізьке комунальне автотранспортне підприємство 082801 “Комунсантрансекологія” у 2008 році отримало від міськради згоду на передачу свого майна у новостворене ТОВ “Ремондіс Запоріжжя”. У свою чергу, виконком втілив цей дозвіл у своєму рішенні про передачу цілісного майнового комплексу поводження з твердими побутовими відходами, рідкими нечистотами та з виготовлення пам’ятників вартістю 24,4 млн грн.

Надалі за актами приймання-передачі у спільне підприємство зарахували комунальне майно на вул. Іванова, 99, вул. Базова, 10 в, вул. Зачиняєва, 123 у Запоріжжі; вул. Первомайська, 3 у с. Нове Запоріжжя; вул. Коса Федотова, 104 у смт. Кирилівка; транспортні засоби, оргтехніку, побутову техніку, меблі, інструменти, тощо.

Вказане майно слугувало внеском у статутний капітал “Ремондіс Запоріжжя” з боку комунальників (надалі перейменовано у ТОВ “Умвельт-Запоріжжя”, а потім – ТОВ “Вельтум-Запоріжжя”), і “Комунсантрансекологія” ставало співвласником цього підприємства (розмір частки – 44%), разом з ТОВ “Ремондіс Україна” (41%), компанія “Ремондіс Інтернаціональ ГмбХ” (10%) та ТОВ “Ольф ЛТД” (5%).

Однак, прокуратура з такою передачею не погодилася і у 2018 році (дізналися тільки тоді – під час розслідування [2] іншого кримінального провадження) звернулася до суду для визнання недійсними вказаних рішень виконкому та міськради. Прокурор вказував, що ухвалені рішення мають ознаки прихованої приватизації. Відповідно до закону “Про приватизацію державного майна”, полігони, будови, споруди та устаткування для захоронення твердих промислових та побутових відходів приватизації не підлягають.

Втім, суд цей позов не задовольнив. Вказувалося, що за законодавством, органи місцевого самоврядування можуть самостійно вирішувати питання щодо створення спільного підприємства з іноземними інвестиціями та відчуження комунальної власності. Заборону використовувати майно комунальних підприємств для формування статутного капіталу, яке не підлягає приватизації, та майно, яке перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ, внесли до законодавства у 2011 році. Тобто, на час ухвалення рішень міськрадою та виконкомом, таких заборон не було. Є безпідставним застосовувати до процедури створення ТОВ “Ремондіс Запоріжжя” закон “Про приватизацію державного майна”, оскільки жодне його положення не регулює процедуру створення господарського товариства. Також закон “Про господарські товариства” не зобов’язує приватизувати майно, яке передається як вклад. До того ж, комунальники передачею майна стали співвласниками підприємства і, за статутом, беруть участь в його управлінні та отримують дивіденди. Тож, прокурор не довів невідповідність рішень законодавству, порушення компетенції при ухвалені рішення та порушення інтересів територіальної громади.

Варто додати, комунальники, представники ТОВ “Вельтум-Запоріжжя”, представники міськради та виконкому вказували, що прокуратура знала про вказані рішення раніше, адже на сесії 2008 року був присутній помічник прокурора, а на засіданні виконкому – безпосередньо прокурор (відповідно до архівних документів). До того ж, прокуратура у 2014 році отримувала від виконкому документи щодо вказаної передачі майна. Але суд вказав, що позовна давність застосовується лише за наявності порушення права особи.

Нинішнє ТОВ “Вельтум-Запоріжжя” належить ЗКАП 082801 “Комунсантрансекологія” (44%) та ТОВ “Вельтум Україна” (56%), кінцеві бенефіціари – Андрій Брудний та Андрій Шерстньов. Генеральним директором з 2016 року є Ігор Бурчак (він же підписант), другим підписантом є Андрій Бережний.

Андрій Шерстньов також співволодіє ТОВ “Біогаз Україна”, яке на одному зі сміттєзвалищ видобуває [3] електрику.

Варто додати, що окрім згаданого кримінального провадження, поліція також розслідувала [2] ще одне (зараз справа розглядається у суді) – про незаконне використання ТОВ “Умвельт-Запоріжжя” земельних ділянок, які знаходилися у користуванні комунальників. Йшлося про ділянку на вул. Базова, 10 (призначення – розташування полігону побутових відходів) та на вул. Іванова, 99 (призначення – розташування виробничої бази та стоянки сміттєвозів). Обвинуваченим у справі виступає згаданий гендиректор ТОВ “Вельтум-Запоріжжя” Ігор Бурчак.

Раніше “Ремондіс” три роки не платив [4] за оренду ділянок під сміттєві баки.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/04/17/prokuraturi-ne-vdalosia-dovesty-prykhovanu-pryvatyzatsiiu-i-oskarzhyty-peredachu-komunal-noho-mayna-v-remondis/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80952133

[2] розслідування: http://zp.nashigroshi.org/2018/04/26/sud-zavernuv-obvynuvalnyj-akt-schodo-zlovzhyvan-dyrektorom-umvelta-ta-nezakonnomu-vykorystanni-smittjezvalyscha/

[3] видобуває: http://actual.today/musornye-i-neftjanye-dengi-dlja-zaporozhskogo-metallurga/

[4] не платив: http://zp.nashigroshi.org/2016/02/08/remondis-try-roky-ne-platyv-komunalnykam-za-orendu-dilyanok-pid-smittjevi-baky/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.