- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд виправдав податківця, який нібито хотів взяти хабар через рахунок ФОПа

Опублікував Editor 02.05.2019 @ 10:20 в Новини | No Comments

Екс-начальника Токмацької податкової інспекції в Запорізькій області виправдали за недоведеністю вчинення злочину. Відповідний вирок [1] виніс Токмацький районний суд 19 квітня, повідомляє “Судовий репортер” [2].

За матеріалами справи, у 2015 році чиновник начебто вимагав у підприємця 154 тис. грн за складання документів про відсутність порушення податкового законодавства та підтвердження за результатами перевірки реальності. Гроші надійшли на розрахунковий рахунок начебто підібраного податківцем ФОП.

В суді екс-податківець вину не визнав. З його слів, на зустрічах обговорювалась лише сплата податків. Але одного разу підприємець нібито попросив порадити постачальника будівельних матеріалів для ремонту складу, оскільки той не мав даху  і був непридатний для зберігання товару. Він начебто знайшов такого постачальника через свого заступника, а про рахунок і оплату будівельних матеріалів, стверджує, що не знав. Сказав, що фізичну-особу підприємця вперше побачив у суді.

ФОП розповів суду,  що у 2015 до нього звертався знайомий заступник начальника податкової з приводу поставки будівельних матеріалів і він дав йому незаповнений рахунок, який містив його реквізити. Він не пам’ятає, щоб вони обговорювали, для кого саме призначались будівельні матеріали і хто буде оплачувати. Коли гроші надійшли не за будівельні матеріали, а за виконання будівельних робіт, які він не має права виконувати і не виконує, то він одразу зателефонував тому самому податківцю і повідомив, що кошти перераховані помилково і він буде їх повертати. Незабаром до нього прибули із правоохоронних органів, провели обшук та допитали його, а на рахунок наклали арешт. Тому він не одразу зміг повернути гроші.

Пред’явлене податківцю обвинувачення у значній мірі ґрунтувалося на даних протоколів за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Так, в одній із записаних розмов заявник каже, що назбирав 60 тисяч грн, а податківець нібито повідомляє, що необхідна вся сума одразу. При цьому заявник говорить, що загалом сума 154 тисячі грн.

Однак відомості до ЄРДР були внесені за ч.2 ст.369-2 ККУ про те, що співробітники ГУ ДФС в Запорізькій області вимагають у громадянина грошові кошти за не проведення податкових перевірок. Це кримінальне правопорушення відноситься до злочинів середньої тяжкості. І саме в цій справі податківцю було повідомлено про підозру. В подальшому, під час судового розгляду, прокурор змінив обвинувачення з ч.2 ст.369-2 на ч.3 ст.368 ККУ.

Суд зробив висновок, що слідчий не мав права звертатися до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення НСРД, які проводяться виключно у справах щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.

Відомо, незадовго після першої заяви до ЄРДР також було внесено відомості за іншою заявою за ч.3 ст.368 ККУ.  Але дані про те, що у цьому провадженні будь-кому, у тому числі й обвинуваченому, було повідомлено про підозру, відсутні. Рішення про об’єднання матеріалів цих двох справ не проводилося. Використання НСРД з іншої справи можливе на підставі ухвали суду, а прокурор не такої не надав. Тож суд визнав докази, отримані в результаті НСРД, недопустимими.

Самих лише показань заявника, як вирішив суд, є недостатньо і виніс виправдувальний вирок.

Йдеться про Іллю Потапчука, який звільнився з посади керівника Токмацької ОДПІ в грудні 2016 року.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/05/02/sud-vypravdav-podatkivtsia-iakyy-nibyto-khotiv-vziaty-khabar-cherez-rakhunok-fopa/

URLs in this post:

[1] вирок: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81351130

[2] “Судовий репортер”: http://www.sud-report.org.ua/

[3] Мелітопольські дошкільнята від сонця ховатимуться під навісами токмацького депутата : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/09/melitopolski-doshkilnyata-vid-sontsya-hovatymutsya-pid-navisamy-tokmatskoho-deputata/

[4] Прокуратура позбавила токмацького депутата 700 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/26/prokuratura-pozbavyla-tokmatskoho-deputata-700-tysyach/

[5] Міліція розслідує справу про розкрадання 400 тисяч при ремонті токмацьких доріг через фірму, яку приписували Курченку : http://zp.nashigroshi.org/2015/10/29/militsiya-rozsliduje-spravu-pro-rozkradannya-400-tysyach-pry-remonti-tokmatskyh-dorih-cherez-firmu-yaku-prypysuvaly-kurchenku/

[6] У Холодницького незаконно передали в поліцію справу про розкрадання 300 млн “опоблоківцями” – ЦПК : http://zp.nashigroshi.org/2019/01/18/u-holodnytskoho-nezakonno-peredaly-v-politsiyu-spravu-pro-rozkradannya-300-mln-opoblokivtsyamy-tspk/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.