- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

АЕС не змогла замінити протигази і стягнути 3 мільйони штрафу з постачальника

Опублікував Editor 28.05.2019 @ 17:59 в Новини | No Comments

Господарський суд Запорізької області рішенням [1] від 16 квітня відмовив ВП “Запорізька атомна електрична станція” у стягненні 2,9 млн грн штрафу з ТОВ “НВФ Пром-Пак” та заміни ним протигазів.

Згідно з матеріалами справи, відокремлений підрозділ “Запорізька АЕС” наприкінці 2017 року замовив [2] ТОВ “НВФ Пром-Пак” 3,7 тис. грн протигазів МТ-213/2У загальною вартістю 14,5 млн грн зі строком поставки протягом листопада-грудня 2017 року.

При цьому, постачальник гарантував якість продукції протягом 10 років та зобов’язувався усувати недоліки, зокрема, сплатити й штраф у розмірі 20% від вартості забракованого товару.

У день укладення основного договору, сторони також уклали додаткову угоду, якою змінили протигази для поставки на ГП-9 із панорамною маскою СМ-6 до березня 2018 року. Водночас, виробником зазначалося ТОВ “НВП Захист України”. При цьому, після аукціону фірма зверталася до АЕС  з пропозицією  зміни протигазів на цю ж модель, але чеського виробництва.

Надалі ТОВ “НВФ Пром-Пак” протигази поставила, однак через п’ять місяців після цього АЕС направило фірмі претензію про заміну неякісних протигазів і сплату 2,9 млн грн штрафу. Вказувалося, що на протигазі не там розташована фільтрувальна маска (по центру, а не по боках). Також на протигазі відсутні бірки для ідентифікації, на масках відсутня інформація про клас та знак якості виробника, відсутні окремі сертифікати якості на маску та фільтр. До того ж офіційним представником виробника панорамних масок СМ-6 чеської компанії “Gumarny Zubri a.s.” в Україні є ПП “НВПП “Спаринг Віст Центр”.

Фірма у своїй відповіді погодилася лише усунути недоліки маркування. Однак АЕС це не влаштувало і представники підприємства звернулися до суду для зобов’язання ТОВ “НВФ Пром-Пак” замінити протигази та сплатити штраф.

Втім суд позов не задовольнив. Вказувалося, що у додатковій угоді сторони погодили, що виробником буде  ТОВ “НВП Захист України”, а представники АЕС вимагають у суді замінити маски на ті, де виробником є “Gumarny Zubri a.s.” (Чеська Республіка). Також представники фірми надали суду копію декларації про відповідність протигазів технічним вимогам, протокол випробувань і атестат акредитації. Відповідно ж до результатів державної санітарноепідеміологічної експертизи, протигази відповідають вимогам законодавства і можуть використовуватися АЕС. Щодо зауважень “атомників” про зовнішню невідповідність маски, то маски класу 2 і 3 повинні мати один з`єднувач. Фільтри, як з лівої, так і з правої сторони маски (два з`єднувачі) мають виключно маски, які підлягають застосуванню під час легкого режиму роботи (клас 1). Вказані представниками АЕС недоліки маркування, комплектності та пакування товару не є порушеннями вимог якості продукції. “Атомники” проводили перевірку візуально та через аналіз супровідних документів. Втім, випробувань у лабораторії не було, а саме цього вимагає ДСТУ. У спільному акті про якість і комплектність продукції, сторони зафіксували, що маркування, пакувальні ярлики із найменуванням продукції, виробника, ДСТУ, дати виготовлення є на коробках.

Варто додати, на тендер щодо поставки протигазів подавалося також ТОВ “НВП Захист України”, протигази виробництва якого потім зобов’язалося поставити “НВФ Пром-Пак” за додатковою угодою. Однак “НВП Захист України” до аукціону не допустили. Єдиним конкурентом для “НВФ Пром-Пак” після цього стало ТОВ “Запоріжметалресурс”, втім останнє запропонувало протигази на 30 тис. грн дорожчі.

ТОВ “НВФ Пром-Пак” належить Василю Кривому. На одній з закупівель фірма вказала [3] такий же номер, що використовувало [4] ТОВ “Запорізький ДБК”, підконтрольне [5] нардепу Петрові Сабашуку. Фірми неодноразово [6] конкурували на тендерах.

Зі згаданим ТОВ “Запоріжметалресурс” ТОВ “НВФ Пром-пак” конкурувало на тендерах щонайменше 17 разів. До того ж “Запоріжметалресурс” вказувало спільний номер [6] з “НВФ Пром-Пак” та “Запорізький ДБК”.

Слід зазначити, що по вказаній справі також розслідується [7] відповідне кримінальне провадження № 42018000000001689 щодо поставки неякісних протигазів.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/05/28/aes-ne-zmohla-zaminyty-protyhazy-i-stiahnuty-3-mil-yony-shtrafu-z-postachal-nyka/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81909744

[2] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-08-14-000046-a

[3] вказала: https://zakupki.prom.ua/gov/tenders/UA-2017-04-18-000420-c/lot-5ee951673878b317e0b115f93a68feb1

[4] використовувало: https://zakupki.prom.ua/gov/tenders/UA-2017-11-23-000348-c

[5] підконтрольне: http://zp.nashigroshi.org/2018/06/22/sabashuk-pislya-rozihranoho-tenderu-pretenduje-na-zvedennya-vidomchoho-zhytla-sbu-za-89-miljoniv/

[6] неодноразово: http://zp.nashigroshi.org/2018/07/17/telefonni-rodychky-pidstrahuvalysya-na-miljonnomu-tenderi-vid-aes-po-zakupivli-dorohoho-tsementu/

[7] розслідується: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80283855

[8] За обладнання для АЕС віддадуть чверть мільярда холдингу Путіна – конкурентів немає : http://zp.nashigroshi.org/2014/10/31/za-obladnannya-dlya-aes-viddadut-chvert-milyarda-holdynhu-putina-konkurentiv-nemaje/

[9] Державний науковець продав для АЕС машин на 19 мільйонів : http://zp.nashigroshi.org/2015/05/05/derzhavnyj-naukovets-prodav-dlya-aes-mashyn-na-19-miljoniv/

[10] АЕС купила сталі на 11 мільйонів по секретним цінам у фірми, створеної вже під час тендеру : http://zp.nashigroshi.org/2015/06/12/aes-kupyla-stali-na-11-miljoniv-po-sekretnym-tsinam-u-firmy-stvorenoji-vzhe-pid-chas-tenderu/

[11] Публічний партнер підіграв дружині екс-керівника держпідприємства для отримання півмільйона на оцінку земель Енергодару : http://zp.nashigroshi.org/2019/02/11/publichnyj-partner-pidihrav-druzhyni-eks-kerivnyka-derzhpidpryjemstva-dlya-otrymannya-pivmiljona-na-otsinku-zemel-enerhodaru/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.