- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Поліція розслідує як працівники обленерго перепрограмовували лічильники, щоб вони працювали за дешевшим тарифом

Опублікував Editor 30.09.2019 @ 09:16 в Новини | No Comments

Комунарське відділення поліції підозрює працівників ВАТ “Запоріжжяобленерго” у перепрограмуванні лічильників на дешевший тариф – за “винагороду” у 5 тис. грн. Про це йдеться в ухвалі [1] Комунарського районного суду від 3 вересня.

Згідно з матеріалами справи, група осіб, зокрема, й працівники ВАТ “Запоріжжяобленерго”, протягом 2018 року за матеріальну “винагороду” в розмірі близько 5 тис. грн., займалися зняттям, “перепрограмуванням” та подальшим встановленням електричних лічильників мешканцям Комунарського району.

Зокрема, вони змінювали у процесорах проміжок часу тарифних планів “день-ніч” та відповідно зменшували оплату за електроенергію.

З огляду на це, слідчі у жовтні 2018 року відкрили кримінальне провадження № 12018080040003618 за ст. 361 кримінального кодексу (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) та згодом провели обшук у одного з невказаних фігурантів цієї справи під час якого вилучили низку майна (три патрони, системний блок, флешки, мобільні телефони, банківські картки, гроші та ін.).

Однак захисники цієї особи згодом клопотали у суді про скасування арешту на вказане майно та його повернення, що частково задовольнили. Вказувалося, що арешт на вказане майно слідчі через суд не наклали (окрім грошей), тому зняти арешт з нього неможливо. На вилучені ж гроші арешт наклали, однак під час цього засідання слідчі не довели, що кошти набуті протиправним шляхом, тому арешт з них треба зняти. Стосовно ж повернення вилученого майна, то відомостей, які можуть бути використані як доказ у провадженні, на них не виявлені, тому утримання надалі його поліцією є незаконним. Однак суд повернув не все майно: відмовився повертати патрони (оскільки вони вилучені законом з обігу) та телефон (оскільки на ньому знайшли важливу для провадження інформацію).

В іншій ухвалі по цьому провадженню вказувалося [2], що до зазначеного злочину, зокрема, причетний невказаний електромонтер структурного підрозділу ПАТ “Запоріжжяобленерго”. Він передавав лічильники для несанкціонованого перепрограмування роботи процесора іншим особам.

У ще одній ухвалі вказувалося [3], що “перепрограмовуванням” процесорів електролічильників займався  невказаний колишній працівник ПАТ “Запоріжжяобленерго”.

Слідчі вилучали один з перепрограмованих лічильників та намагалися отримати доступ до документації по ньому, а також банківських документів (на які перераховувалися гроші отримані під час вчинення злочину), однак слідчий (1 [2],2 [3],3 [4],4 [5]) не з’являвся на засідання без поважних причин, і суд відмовляв у задоволенні клопотання через фактичне його непідтриманння поліцією.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/09/30/politsiia-rozsliduie-iak-pratsivnyky-oblenerho-pereprohramovuvaly-lichyl-nyky-shchob-vony-pratsiuvaly-za-deshevshym-taryfom/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://reyestr.court.gov.ua/Review/84073453

[2] вказувалося: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81225076

[3] вказувалося: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81225226

[4] 3: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81225241

[5] 4: http://reyestr.court.gov.ua/Review/81225238

[6] Дружина Пеклушенка володіла елітною квартирою за мільйон $ в столиці, яка після перемоги Майдану різко відійшла Дудці : http://zp.nashigroshi.org/2015/03/18/druzhyna-peklushenka-volodila-elitnoyu-kvartyroyu-za-miljon-v-stolytsi-yaka-pislya-peremohy-majdanu-rizko-vidijshla-dudtsi/

[7] Два Гриба розіграли тендер на обслуговування двух сотень кондиціонерів енергетиків : http://zp.nashigroshi.org/2015/06/04/dva-hryba-rozihraly-tender-na-obsluhovuvannya-dvuh-soten-kondytsioneriv-enerhetykiv/

[8] “Іскра” купувала спецлампи у 30 разів дорожче, ніж виробник пропонував на ринку : http://zp.nashigroshi.org/2018/01/26/iskra-kupuvala-spetslampy-u-30-raziv-dorozhche-nizh-vyrobnyk-proponuvav-na-rynku/

[9] Півкілометра міської дороги відремонтують за 17 мільйонів – дорожче ніж ремонт шосе національного значення : http://zp.nashigroshi.org/2018/03/30/pivkilometra-miskoji-dorohy-vidremontuyut-za-17-miljoniv-dorozhche-nizh-remont-shose-natsionalnoho-znachennya/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.