- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд стягнув з нотаріуса 100 тис грн. моральної шкоди за посвідчення довіреності, по якій шахраї продали квартиру

Опублікував Editor 06.11.2019 @ 10:55 в Новини | No Comments

Запорізький апеляційний суд лишив у силі рішення Жовтневого райсуду Запоріжжя, яким з нотаріуса стягнули 100 тис грн. моральної шкоди за посвідчення довіреності, по якій шахраї продали квартиру. Про це свідчить постанова [1] від 15 жовтня 2019 року. За даними сайту “Судова влада”, йдеться про приватного нотаріуса Валерія Сенченка, який працює у Запоріжжі. В деталях цю історію дослідив [2] “Protocol.ua”.

По цій справі була відкрита низка проваджень. Позивачкою виступила жінка, про яку встановлено, що вона навчалася з 2 по 9 клас у класі з затримкою психічного розвитку та з дитинства є особою з інвалідністю.

Жінка мала власну квартиру в Запоріжжі. За матеріалами [3] кримінального провадження, співмешканець умовив цю жінку оформити на нього довіреність, по якій він міг продати її квартиру. Довіреність оформлювали в нотаріуса Сенченка. Після цього співмешканець жінки викрав усі документи на квартиру, сплатив борги і продав нерухомість за $28 тис. Потім підшукав будинок у селі Калинівка Оріхівського району Запорізької області, в нього вивіз співмешканку та її матір, дав жінкам $2 тис і залишив у селі у не до кінця оформленому будинку.

Суд засудив [3] співмешканця та приятеля, який йому допомагав, до покарання в 5 років позбавлення волі з випробуванням строком на 3 роки. У діях нотаріуса суд ознак злочину не виявив.

За матеріалами [4] цивільної справи дії Сенченка визнано неправомірними. Уже в першій інстанції, Жовтневому райсуді Запоріжжя, стягнуто з нотаріуса на користь колишньої власниці квартири 100 тис грн. та витрати на адвокатів 15 тис грн.

Апеляційний суд з таким рішенням погодився, посилаючись на закон “Про нотаріат”, де прописано, що шкода, заподіяна внаслідок незаконних або недбалих дій нотаріусом відшкодовується в порядку, передбаченому законодавством України. Оскільки такий порядок окремим актом не врегульовано, вірним є висновок про те, що за нормами Цивільного кодексу України відповідачем у спорі про відшкодування шкоди має бути нотаріус. Стаття 27 закону “Про нотаріат” не виключає можливості відшкодування нотаріусом моральної шкоди.

Нотаріус міг би бути звільнений від відшкодування грошей у випадку, якби довів, що шкоду заподіяно не з його вини. Але в даній справі нотаріус посвідчив довіреність на підставі паспорту, в якому була переклеєна фотографія. За висновком суду, підроблення документу було очевидним, позаяк інші нотаріуси відмовилися посвідчувати довіреність, зокрема, з підстав цієї підробки. Також нотаріус не спілкувався з власницею квартири, яка виступила довірителькою, не надавав їй будь-яких роз’яснень з приводу наслідків правочину та особисто не перевіряв належність поданих документів. Суд окремо зазначив – той факт, що нотаріус не вчинив умисних дій щодо посвідчення довіреності з порушенням відповідних правил, не є підставою для відмови в позові.

За висновком апеляційного суду, розмір відшкодування визначений з дотриманням вимог розумності та справедливості, оскільки позивачка стала безхатченком та майже 7 років відстоювала свої права в судах не лише через шахрайські дії, а й через недбалість нотаріуса.

 


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/11/06/sud-stiahnuv-z-notariusa-100-tys-hrn-moral-noi-shkody-za-posvidchennia-dovirenosti-po-iakiy-shakhrai-prodaly-kvartyru/

URLs in this post:

[1] постанова: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/85173047

[2] дослідив: https://protocol.ua/ru/sud_styagnuv_z_notariusa_100_000_griven_moralnoi_shkodi_za_posvidchennya_dovirenosti_na_pidstavi_yakoi_shahrayami_bula_prodana_kvartira/

[3] матеріалами: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/40307396

[4] матеріалами: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79998171

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.