- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд арештував обладнання, яке мелітопольці хотіли продати для будівництва військових кораблів РФ

Опублікував Editor 20.11.2019 @ 11:27 в Новини | No Comments

Мелітопольський міськрайонний ухвалою від 11 листопада [1] арештував вилучене під час обшуків слідчими ДБР майно за підозрою у продажі низкою осіб холодильного обладнання у Російську Федерацію на військові кораблі.

Згідно з матеріалами справи, колишній комерційний директор ПАТ “Мелітопольський завод холодильного машинобудування “Рефма” (виготовляло холодильне та вентиляційне обладнання військового та подвійного призначення) у 2015 році заснував ТОВ “Спецхолод”, директором якого обрав свою дружину. До обов’язків цього засновника входив, зокрема, контроль за виробництвом товарів військового призначення та подвійного використання.

Того ж року у місті Бєлгород, Російської Федерації був заснований філіал ТОВ “Спецхолод” (ООО “Научно-производственное предприятие Спецхолод”), директором якого виступив вказаний засновник ТОВ “Спецхолод”. До обов’язків останнього входила, зокрема, реалізація товарів військового призначення та подвійного використання на території РФ.

Так, фірма постачала продукцію ЗАТ “Центр судноремонту Дальзавод” та ПАТ “Суднобудівний завод Північна верф”, основна діяльність яких – серійне будівництво бойових надводних кораблів, їх ремонт та модернізація, участь у реалізаціях програм військово-технічного співробітництва з іноземними країнами, комерційне суднобудівництво для внутрішнього та зовнішнього ринків.

Водночас, указами Президента України від 2014 та 2015 рр. експорт товарів подвійного та військового призначення заборонений.

З огляду на це, слідчі мелітопольського відділення ДБР у квітні 2019 року відкрили кримінальне провадження №62019080000000153 за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) кримінального кодексу та згодом отримали у суді дозвіл на проведення низки обшуків.

Зокрема йшлося й про обшук автомобіля, на якому низка осіб намагалася перевезти через кордон холодильну установку ВФ-3М/1 (її придбав вказаний засновник ТОВ “Спецхолод” і вона зберігалася у приміщенні цього підприємства). Експортувати таку установку до РФ заборонено.

Вже після цього слідчі звернулися до суду за дозволом на арешт вилученого під час обшуків майна, що суд задовольнив.

Також в ухвалі вказувалося, що вказаний засновник ТОВ “Спецхолод” зустрічався з начальником митного посту Мелітополь Запорізької митниці Державної фіскальної служби України і досягнув домовленості щодо сприяння переміщення холодильної установки через кордон в обмін на неправомірну вигоду. Обладнання планувалося перевозити під виглядом товарів цивільного призначення.

Окрім цього зазначалося, що вказану холодильну установку купляли у ТОВ “Техмаш-імпекс”.

У повідомлені пресслужби [2] СБУ йшлося, що обладнання нібито для цивільних потреб організатор замовляв у приватних структур, які офіційно діють за ліцензією держпідприємства. Для легалізації контрабандних поставок ексдиректор зареєстрував низку фірм-прокладок, зокрема, й на території Росії.

Співробітники СБУ затримали організатора разом зі спільником на митному посту “Мелітополь” під час оформлення обладнання для охолодження рідини на військових кораблях. Також вирішується питання щодо притягнення до відповідальності співробітників митного посту, причетних до оборудки.

ПАТ “Мелітопольський завод холодильного машинобудування “Рефма” нині припинене, його власниками вказуються Вадим Трофименко (19,56%), Ніна Лавренко (22,8%), Світлана Вітюк (20,13%), ТОВ “Компанія з управління активами “Капітал Груп” (10,5%), Наталія Берегова (5,4%). Вадим Трофименко був [3] народним депутатом від “Нашої України” (2002-2006) та “Батьківщини” (2007-2012).

Варто зазначити, вказані власники (окрім Наталії Берегової) разом з ПАТ “Мелітопольський завод холодильного машинобудування “Рефма” також заснували ТОВ “Мелітопольський торгівельний будинок Рефма” (нині працює), яким зараз володіє лише ТОВ “Компанія з управління активами “Капітал Груп”.

ТОВ “Спецхолод” належить Антону Смолову, керівник – Алевтина Хиньова. Вочевидь, її чоловіком є Федір Хиньов, але інформації про перебування особи з таким іменем на посаді комерційного директора “Рефми” знайти не вдалося.

Власником російської філії “Спецхолоду” є також Антон Смолов, керівник – Артур Смолов.

ТОВ “Техмаш-імпекс” належить Сергію Конорєву та Володимиру Шугурову.

Начальником [4] митного посту Мелітополь Запорізької митниці ДФС України щонайменше [5] з 2014 року є Олег Пальчик [6].


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2019/11/20/sud-areshtuvav-obladnannia-iake-melitopol-tsi-khotily-prodaty-dlia-budivnytstva-viys-kovykh-korabliv-rf/

URLs in this post:

[1] листопада: http://reyestr.court.gov.ua/Review/85657918

[2] пресслужби: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/6688#.NY2PKqg2.dpbs

[3] був: http://zp.nashigroshi.org/2016/06/14/v-kolyshnoho-nardepa-zabraly-pryberezhnu-dilyanku-v-kyrylivtsi-z-50-richnoji-orendy/

[4] Начальником: http://zp.sfs.gov.ua/okremi-storinki/mitni-punkti/115239.html

[5] щонайменше: https://declarations.com.ua/declaration/vulyk_10_87

[6] Олег Пальчик: https://declarations.com.ua/declaration/nacp_be680c68-6bab-44e5-95ca-77737f6bf23e

[7] Мелітопольські освітяни замовили Ахметову пальне на вісімсот тисяч по завищеним цінам (оновлено) : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/03/melitopolski-osvityany-zamovyly-ahmetovu-palne-na-visimsot-tysyach-po-zavyschenym-tsinam/

[8] Чаусові отримають півмільйона на обслуговування мелітопольських світлофорів : http://zp.nashigroshi.org/2015/04/23/chausovi-otrymayut-pivmiljona-na-obsluhovuvannya-melitopolskyh-svitloforiv/

[9] Ахметівська “Паралель” програла всі судові інстанції та залишилась паливним монополістом в Мелітополі : http://zp.nashigroshi.org/2015/08/06/ahmetivska-paralel-prohrala-vsi-sudovi-instantsiji-ta-zalyshylas-palyvnym-monopolistom-v-melitopoli/

[10] Підприємці з орбіти мелітопольського “порошенківця” розіграли 800 тисяч на водойму для парку : http://zp.nashigroshi.org/2017/08/18/pidpryjemtsi-z-orbity-melitopolskoho-poroshenkivtsya-rozihraly-800-tysyach-na-vodojmu-dlya-parku/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.