- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суперники оскаржили допуск турків до тендеру по мосту через Дніпро за 12 мільярдів

Опублікував Editor 13.02.2020 @ 10:20 в Новини | No Comments

Адмінколегія АМКУ в лютому прийняла до розгляду скарги двох іноземних компаній, яких Служба автомобільних доріг у Запорізькій області не допустила до тендеру щодо будівництва автомобільного моста через річку Дніпро в місті Запоріжжі очікуваною вартістю 12,34 млрд грн. Про це повідомляється у системі “Прозорро” [1], пишуть “Наші гроші” [2].

Восени Запорізька САД оголосила [3] торги щодо першої черги будівництва державної траси Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь в частині автомагістралі через Дніпро в Запоріжжі до кінця 2023 року. Будівництво моста розпочате ще в 2004 році. Як раніше писали [4] “Наші гроші”, умови торгів неодноразово оскаржувало ТОВ “Еко-Буд-Трейд”.

На тендер прийшло шість фірм: “Еко-Буд-Трейд”, китайські “China Road and Bridge Corporation” (далі – “CRBC”) і “Sinohydro Corporation Limited” (“Sinohydro”), турецькі “Limak Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S.” (“Limak”), “Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.” (“Onur”) і “Gocay Insaat Taahhut Ve Ticaret A.S.” (“Gocay”).

Замовник допустив до аукціону лише турецькі “Onur” і “Gocay”, а решту відхилив.

“Еко-Буд-Трейд” завантажив порожній файл замість банківської гарантії та не наклав ЕЦП на тендерну пропозицію. “CRBC”, “Sinohydro” і “Limak” були відхилені у тому числі через відсутність інформації про обсяги виконаних робіт за аналогічними договорами. Також “Limak” не принесла сам аналогічний договір, “Sinohydro”  принесла, але без відгуку замовника, а “CRBC” – без нотаріально посвідченого перекладу на українську мову.

Відхилені “Sinohydro” і “Limak” поскаржились АМКУ, що пропозиції допущених “Onur” і “Gocay” теж містили недоліки, зокрема в частині підтвердження аналогічного досвіду.

Також фірма “Limak” повідомила у скарзі про ознаку можливої змови між “Onur” та “Gocay”. А саме про те, що обидва допущені учасники подали гарантії з банку АТ “КБ “Глобус”, оформлені 27 січня за підписом однією людиною з послідовним номерами.

Крім того, за даними джерел “Наших грошей”, в обох фірм листи з банку “Глобус” про грошове покриття помилково адресовані Полтавській САД замість Запорізької САД.

Довіреною особою “Gocay” вказана Ольга Красовська, яка була підписантом [5] ТОВ “Сінк Плюс міжнародна інжинірингова і консалтингова компанія” екс-дорожника [6] Ігоря Завійського. Остання фірма була субпідрядником “Onur” із проектування, коли той виконував аналогічний договір на ремонт траси М03 Київ – Харків – Довжанський.

Також Красовська була ліквідатором [7] ТОВ “Ефем Інвестмент” Онура Четінджевіза, який співволодіє ТОВ “Онур Конструкціон Інтернешнл”, “дочкою” турецької “Onur”.

У довідках щодо захисту довкілля і транспортних схемах “Onur” і “Gocay” подібний текст. У тендерній документації не було зразків. Однак це доволі типові документи.

Розгляд обох скарг спершу призначили на 11 лютого, а потім перенесли на 17 лютого.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2020/02/13/supernyky-oskarzhyly-dopusk-turkiv-do-tenderu-po-mostu-cherez-dnipro-za-12-mil-iardiv/

URLs in this post:

[1] “Прозорро”: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-11-26-001184-a

[2] “Наші гроші”: http://nashigroshi.org/2020/02/13/supernyky-oskarzhyly-dopusk-turkiv-do-tenderu-po-mostu-cherez-dnipro-za-12-mil-iardiv/

[3] оголосила: http://nashigroshi.org/2019/11/28/u-zaporizhzhi-oholosyly-tender-na-budivnytstvo-mosta-cherez-dnipro-za-12-mil-iardiv/

[4] писали: http://nashigroshi.org/2020/01/14/v-ukravtodori-vvazhaiut-firmu-poroshenkivtsia-natsilenoiu-na-zryv-tenderu-po-mostu-cherez-dnipro-za-12-mil-iardiv/

[5] підписантом: https://clarity-project.info/edr/41194275

[6] екс-дорожника: http://kievvlast.com.ua/text/kiev-zaplatit-45-mln-griven-kompanii-byvshego-zamglavy-ukravtodora-za-proekt-rekonstruktsii-razvyazki-na-svyatoshino?noredirect=true

[7] ліквідатором: https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/38944847/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.