- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Для філармонії купили автобус за 7,4 мільйони, який на кордоні коштував у 4 рази дешевше

Опублікував Editor 26.03.2020 @ 15:26 в Новини | No Comments

Вознесенівське відділення поліції підозрює Запорізьку обласну філармонію у придбанні в ТОВ “Техно-агросервіс” автобуса за 7,4 млн грн, який на кордоні коштував 1,9 млн грн. Про це йдеться в ухвалі [1] Орджонікідзевського районного суду від 20 березня.

Згідно з матеріалами справи, Комунальний заклад “Запорізька обласна філармонія” у 2019 році провів [2] тендер на придбання автобуса.

На закупівлю подалося 3 учасника, однак ПП “Ольбія” не допустили до аукціону, оскільки фірма зобов’язалася поставити автобус протягом 90 днів з дати авансу, а не підписання договору. Водночас, ТОВ “Еммер” запропонувало дорожчу на 7 тис. грн пропозицію, ніж ТОВ “Техно-агросервіс”. Тому тендерний комітет обрав переможцем останню фірму, яка мала протягом 90 днів поставити автобус китайського виробництва Sunlong SLK 6126K, 2019 року випуску з 51 пасажирським місцем вартістю 7,4 млн грн. (Згодом сторони змінили кінцевий строк поставки – до 26 жовтня; також змінили автобус для поставки – Asiastar YBL6128SD)

Надалі ТОВ “Техно-агросервіс” автобус поставило і отримало за нього усі гроші.

Однак поліція почала перевірку вказаної закупівлі за відповідним кримінальним провадженням № 42019081060000200 і з’ясувала, що філармонія для виділення грошей подавала до облдержадміністрації комерційну пропозицію з одними технічними характеристиками автобуса, а вже під час проведення тендеру вказала інші. Це може свідчити про бажання зменшити кількість учасників закупівлі. (До облради подали комерційну пропозицію для закупівлі автобуса аналогічного Asiastar Wertstar YBL6125H 4х2).

Окрім цього, вже під час проведення тендеру, “Техно-агросервіс” надало аналогічний договір щодо поставки автобуса ТОВ “Платинум Торг”, однак на вказаних підприємствах ніколи не було зареєстровано жодного транспортного засобу. Також, згідно з інформацією ДФС, накладні з вказаним товаром не реєструвалися.

Після ж укладання договору з “Техно-агросервіс”, філармонія підписала з останнім і додаткову угоду про зміну автобуса для поставки. Так, замість автобуса Sunlong SLK6126K передбачено поставку автобусу Asiastar YBL6128SD характеристики якого не відповідають технічним вимогам тендерної документації (бокові вікна були без кватирок та механічна коробка передач замість автоматичної). Допитаний як свідок заступник голови тендерного комітету повідомив, що комітет з вказаних питань засідань не проводив; і на протоколі відсутній номер, що може свідчити про його реєстрацію у невідповідному порядку.

Вказану додаткову угоду про зміну автобуса підписали на підставі експертного висновку Запорізької торгово-промислової палати. Втім, у сертифікаті відповідності (який надали МВС для реєстрації автобуса) зазначений інший виробник двигуна, колісна база, максимальна швидкість, споряджена маса, тощо, ніж у вказаному експертному висновку.

Також, відповідно до митної декларації, вказаний автобус придбали у Agri invest LLC за 1,9 млн грн. Окрім цього, вказана польська фірма належить директору ТОВ “Техно-Агросервіс”, що може свідчити про фіктивність вказаної угоди купівлі-продажу.

Окрім цього, філармонія та “Техно-Агросервіс”,  додатковими угодами змінили строки виконання договору з 90 до 153 днів. Водночас, однин з потенційних учасників закупівлі у системі “Прозоро” ставив питання комітету про можливість продовження строків до 150 днів, однак отримав відповідь про неможливість продовження строків через загрозу незавершення закупівлі до кінця бюджетного року.

З огляду на це, слідчі звернулися до суду задля отримання дозволу на вилучення оригіналів реєстраційних документів придбаного автобуса. Суд це клопотання задовольнив.

ТОВ “Техно-Агросервіс” належить Світлані Гайдуковій та Ігорю Шорохову (також керівник). Фірма виграла у “Прозоро” лише один вказаний тендер від запорізької філармонії. “Техно-Агросервіс” також подавалося [3] на попередній тендер від філармонії на придбання автобуса, однак його скасували через недостатню кількість учасників.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2020/03/26/dlia-filarmonii-kupyly-avtobus-za-7-4-mil-yony-iakyy-na-kordoni-koshtuvav-u-4-razy-deshevshe/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/88367107

[2] провів: http://zp.nashigroshi.org/2019/07/02/filarmoniia-kupyla-kytays-kyy-avtobus-za-ponad-7-mil-yoniv/

[3] подавалося: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-03-25-001755-b

[4] В СБУ замерзають через недофінансування : http://zp.nashigroshi.org/2013/09/18/v-sbu-zamerzayut-cherez-nedofinansuvannya/

[5] Комунальники відремонтують якісь світильники по “набережній” : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/04/komunalnyky-vidremontuyut-yakis-svitylnyky-po-naberezhnij/

[6] Викинувши дешевших учасників, Біскупський хоче віддати 3 мільйони на ремонт злітної смуги фірмі пійманій на змові : http://zp.nashigroshi.org/2016/04/11/vykynuvshy-deshevshyh-uchasnykiv-biskupskyj-hoche-viddaty-3-miljony-na-remont-zlitnoji-smuhy-firmi-pijmanij-na-zmovi/

[7] Орєшкін замовив юридичний супровід своєму щойнозвільненому працівнику на 178 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2019/04/15/orieshkin-zamovyv-iurydychnyy-suprovid-svoiemu-shchoynozvil-nenomu-pratsivnyku-na-178-tysiach/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.