- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Укртрансбезпеку підозрюють у видачі 254 посвідчень судноводіїв за фіктивними іспитами без практики

Опублікував Editor 20.05.2020 @ 13:05 в Новини | No Comments

Олександрівське відділення поліції підозрює службовців Управління Укртрансбезпеки у Запорізькій області у видачі 254 посвідчень судноводіїв без практичних іспитів та у період, коли навігація на воді була заборонена. Про це йдеться в ухвалі [1] Жовтневого районного суду від 15 травня.

Згідно з матеріалами справи, Управління Укртрансбезпеки у Запорізькій області з 8 грудня 2017 року по 20 березня 2018 рр. видала посвідчення судноводіїв малих/маломірних суден 254 особам.

Втім, навігація на річці Дніпро для Запорізького району гідротехнічних споруд з 4 грудня 2017 року до 20 березня 2018 року була закрита.

Водночас, після підтвердження теоретичних знань необхідно було перевірити навички практичного управління судном на водоймі або на повномасштабному навігаційному тренажері (лише для судноводіїв моторних суден). І у зимовий період (період закриття навігації), відпрацювання та підтвердження таких навичок здійснюватися не може.

Крім того, кваліфікаційну комісію на 2018 рік в Управлінні Укртрансбезпеки у Запорізькій області не визначали та не затверджували, тобто склад та повноваження членів комісії, які нібито підтверджували кваліфікацію, не визначили.

З огляду на це, слідчі наприкінці 2018 року відкрили кримінальне провадження №12018080020002471 за ст. 366 кримінального кодексу (службове підроблення) та згодом клопотали у суді щодо продовження строків розслідування на півроку (бо треба, зокрема, допитати капітана дальнього плавання – члена екзаменаційної комісії; викладачів навчального центру “Мотор Січ”; вилучити особові справи кандидатів; призначити почеркознавчу експертизу).

Слідчі вказували, що нині вже допитано сімох осіб, які отримували посвідчення судноводіїв (отримували заліки у квітні). Ці особи зазначали, що проходили теоретичний курс навчання в центрі “Мотор Січ”. Практичні заняття з водіння на воді у навчальному центрі не проводились через відсутність навігації та, у разі якщо практика з водіння викладалась, вартість за саме навчання становила б удвічі більше.

Також слідчі допитали особу, яка проводила заліки (головуючий) і останній визнав, що проводив залік у кандидатів без проведення заліку з практичного водіння суднами на воді (за який період не вказувалося – від Наші гроші. Запоріжжя). Зазначив, що не є фахівцем в цьому напрямку та не проходив відповідного навчання, тому й допустив такі порушення.

Допитаний фахівець Морської адміністрації підтвердив, що екзаменаційна комісія не мала права видавати кандидатам посвідчення без проведення заліків з практичних вправ водіння суднами на воді. Це є прямим порушенням міжнародного та українського законодавства.

Зрештою, суд клопотання слідчого задовольнив, оскільки дійсно у справі необхідно провести низку слідчих дій, які не провели з об’єктивних причин (цим діям передували інші слідчі дії).

Варто додати, провадження відкрили за повідомленням Державної служби морського та річкового транспорту України. Вказані порушення служба виявила при передачі матеріалів з Державної служби України з безпеки на транспорті. В ухвалі також вказувалося, що особи, які передавали матеріали з боку Укртрансбезпеки нині працюють у Державній службі морського та річкового транспорту України.

Нагадаємо, у вересня 2018 року під час небезпечних маневрів [2] в акваторії Дніпра поблизу Запоріжжя з моторного катеру випало двоє людей. Тоді втонув заступник керівника Управління захисту економіки Нацполіції в Запорізькій області, а керівник рибоохоронного патруля вижив [3] після потрапляння під гвинт човна. Як виявилося, тоді чиновники з алкоголем святкували отримання рибоохоронним патрулем нових катерів.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2020/05/20/ukrtransbezpeku-pidozriuiut-u-vydachi-254-posvidchen-sudnovodiiv-za-fiktyvnymy-ispytamy-bez-praktyky/

URLs in this post:

[1] ухвалі: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/89258628

[2] маневрів: https://akzent.zp.ua/yashhik-vodki-v-novoj-lodke-glava-zaporozhskogo-ryboohrannogo-patrulya-perevernulsya-na-novom-katere-est-pogibshie-video/

[3] вижив: https://akzent.zp.ua/dmitrij-chajka-vyzhivshij-posle-tragedii-na-katere-vernulsya-na-rabotu-v-zaporozhskuyu-ryboohranu/

[4] В СБУ замерзають через недофінансування : http://zp.nashigroshi.org/2013/09/18/v-sbu-zamerzayut-cherez-nedofinansuvannya/

[5] Комунальники відремонтують якісь світильники по “набережній” : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/04/komunalnyky-vidremontuyut-yakis-svitylnyky-po-naberezhnij/

[6] Викинувши дешевших учасників, Біскупський хоче віддати 3 мільйони на ремонт злітної смуги фірмі пійманій на змові : http://zp.nashigroshi.org/2016/04/11/vykynuvshy-deshevshyh-uchasnykiv-biskupskyj-hoche-viddaty-3-miljony-na-remont-zlitnoji-smuhy-firmi-pijmanij-na-zmovi/

[7] Орєшкін замовив юридичний супровід своєму щойнозвільненому працівнику на 178 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2019/04/15/orieshkin-zamovyv-iurydychnyy-suprovid-svoiemu-shchoynozvil-nenomu-pratsivnyku-na-178-tysiach/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.