НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

За корупційні злочини у Запорізькій області з 2014 року реально сіло у в’язницю двоє людей

10 Серпня 2020

За корупційні злочини впродовж 2014-2020 рр. у Запорізькій області 4 особи отримали реальний строк – 5 років позбавлення волі (враховувалися результати кінцевого розгляду справ у суді). Водночас двоє з засуджених у розшуку. Таку інформацію вдалося отримати під час аналізу документів, розміщених в Єдиному державному реєстрі судових рішень за вказаний період.

Так, слідчий (лейтенант) СВ Енергодарського МВ ГУМВС України в Запорізькій області Олексій Бєлоусов отримав 5 років позбавлення волі за 4,5 тис. грн хабаря. За ці гроші він пообіцяв особі не притягати її до відповідальності за злочин з наркотиками. Свою вину обвинувачений визнав і нарікав на маленьку зарплату в міліції. Втім потім він свою думку змінив і звернувся до суду для перегляду вироку. Вказував, що на момент затримання у нього не було грошей, а потім “відчув, як чимось провели по його руках, після чого щось поклали в задній лівий карман брюк”. Йому сказали, щоб він погоджувався зі стороною обвинувачення або його посадять під варту. Через це у суді він надав неправдиві покази щодо отримання грошей.

Втім суд відмовився переглядати вирок, оскільки обвинувачений не звертався зі скаргами на дії силовиків, що свідчить про їх надуманість. Обвинувачений згодом повторно намагався переглянути вирок, однак його скаргу повернули через невиправлені недоліки у ній.

Ще один реальний строк отримав начальник Управління капітального будівництва Запорізької облдержадміністрації Віктор Жук – за 50 тис. грн хабаря в обмін на безперешкодне фінансування будівництва поліклініки. Перша інстанція призначила йому іспитовий строк, однак за повідомленнями ЗМІ, в апеляції Віктор Жук отримав 5 років позбавлення волі. Доступ до самого апеляційного рішення суд заборонив.

Профайл Сисана в базі розшукуваних осіб на сайт МВС

Окрім цього, начальник Біленьківської виправної колонії управління Держаної пенітенціарної служби України в Запорізькій області Ігор Сисан отримав 5 років позбавлення волі (апеляція залишила в силі, а касація повернула скаргу). Так, він отримав від засудженого 26 тис. грн за неповідомлення про крадіжку та неініціювання питання щодо зміни умов відбування покарання цій особі на більш суворі. Відповідно до інформації з сайту МВС, особа з ПІБ Сисан Ігор Мирославович знаходиться в розшуку.

 

Профайл Любієва в базі розшукуваних осіб на сайт МВС

Також головний державний інспектор з охорони праці відділу організації державного нагляду та управління охороною праці Держгірпромнагляду у Запорізькій області Ілля Любієв отримав 5 років позбавлення волі за 3,5 тис. грн хабаря в обмін на реєстрацію та видачу свідоцтва на екскаватор-навантажувач.

Однак згодом суд першої інстанції через зміни у законодавстві звільнив його від покарання. Втім прокуратура у апеляції це рішення скасувала (оскільки обвинувачений був у розшуку і на тому засіданні не був присутній). Під час нового розгляду цієї справи суд першої інстанції та апеляція вирок з 5 роками позбавлення волі залишили у силі (також через відсутність обвинуваченого на засіданні під час нового розгляду). Відповідно до інформації з сайту МВС, особа з ПІБ Любієв Ілля Олександрович знаходиться у розшуку.

Варто вказати, у всіх перелічених вище справах вироки вступили у законну силу і судовий розгляд по ним закінчився. Втім, є ще один вирок, який також набрав чинності, але адвокати підзахисного намагаються скасувати його у касаційному суді.

Йдеться про начальника Запорізького обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорт у Міністерства освіти і науки України Андрія Муштая, який отримав 5 років позбавлення волі за 17 тис. грн хабаря в обмін на безперешкодну оренду спортивного клубу підприємцем. Надалі апеляція цей вирок підтвердила, він вступив у законну силу, а за інформацією СБУ, самого Андрія Муштая після розшуку затримали. Захист надалі подав касацію (яку ще розглядають), втім зупинити виконання рішення апеляції на час розгляду касації адвокати не змогли.

Окремо слід зазначити про таку категорію покарань як обмеження волі – відбування особами покарань у виправних центрах.

Так, головний бухгалтер – начальник фінансово-економічного відділу (бухгалтерської служби) Бердянського прикордонного загону (військова частина 1491) Микола Шмундяк отримав 1 рік та 10 днів обмеження волі за незаконну виплату собі 24 тис. грн.

Також, 3 роки обмеження волі отримала головна спеціалістка Жовтневого відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції Наталія Свищо – за привласнення грошей установи (за її твердженням на лікування матері).

Варто додати, при вищевказаному аналізі враховувалися усі справи запорізьких судів за статтями 191 КК (привласнення грошей чи майна через зловживання службовим становищем), 364 КК (зловживання службовим становищем), 368 КК (отримання неправомірної вигоди), 369-2 КК (зловживання впливом) –  де фігурувала запорізька державна/комунальна власність чи особа з владними повноваженнями. І де рішення суду вступило у законну силу.

Водночас, у таблиці нижче наведені і ті справи, де суд однієї з інстанцій виносив реальний вирок, але його переглядають у судах інших інстанцій. Також у таблиці наведені справи, де кінцевого рішення знайти не вдалося – оскільки вони неоприлюднені у реєстрі або суд заборонив до них доступ.

Для уточнення інформації редакція “Наші гроші. Запоріжжя” зверталася до Департаменту з виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України – з проханням надати статистичну інформацію про кількість засуджених до реального терміну покарання осіб за вказаними статтями. Однак отримала відповідь, що інформація стосовно засуджених зберігається у кожній установі з виконання покарань окремо і статистичні дані відсутні. Окрім цього, поширення інформації про засуджених заборонене.

ПІБ Суть справи Вирок Апеляція та додаткова інформація
Головний бухгалтер – начальник фінансово-економічного відділу (бухгалтерської служби) Бердянського прикордонного загону (військова частина 1491) Микола Шмундяк

 

 

Незаконно виплатив собі 24 тис. грн За мировою угодою – 1 рік та 10 днів обмеження волі з посадовими обмеженнями на 1 рік 6 місяців
Директор КП “Веселівський центральний ринок” – Сергій Вишневецький

 

 

Незаконно виплатив собі 12,6 тис. грн 1 рік обмеження волі та посадових обмежень

 

 

 

 

Апеляція призначила розгляд справи спочатку.

 

(У розділі “стан розгляду справ” вказується дата розгляду – 26.06.20)

 

 

Головний спеціаліст Жовтневого відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції Наталія Свищо

 

 

Через підроблення виконавчих документів привласнювала гроші (за її твердженням на лікування матері) П’ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов`язані із бухгалтерською діяльністю та розпорядженням грошовими коштами строком на два роки .

 

Звільнити від призначеного основного покарання, якщо вона протягом трьох років випробувального терміну не вчинить нового злочину та виконає покладені на неї обов’язки

3 роки обмеження волі та 3 роки посадових обмежень.

 

 

начальник відділення поштового зв`язку Новозлатопіль ЦПЗ № 5 м. Оріхів Запорізької дирекції ПАТ «Укрпошта» – Антоніна Шаповал Привласнила 4 тис. грн, оскільки потребувала грошей на опалення 1 рік позбавлення волі та 2 роки посадових обмежень Останньою ухвалою призначили розгляд апеляції на березень 2020 року.

 

(У розділі “стан розгляду справ” також вказується дата розгляду – 20.08.20)

головні спеціалісти-інспектори відділу економіки, фінансів та зв’язків з громадськістю Інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Василь Бондарєв та Андрій Кісіль Отримали 3 тис. грн хабаря за безперешкодний вивіз сміття на полігон 6 та 5 років позбавлення волі з посадовими обмеженнями на 3 роки та конфіскацією усього майна Останньої ухвалою визначили розгляд апеляції на 22 січня 2020 року. (У розділі “стан розгляду справ” також вказується дата розгляду – 26.08.20)
Лейтенант, оперуповноважений відділу боротьби з міжнародними організованими злочинними групами Управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Запорізькій області Олександр Ковтун Отримав 40 тис. грн за непритягнення до кримінальної відповідальності особи  

Спочатку суд першої інстанції призначив 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень  з конфіскацією майна та з позбавленням звання – лейтенант міліції.

 

Потім апеляція призначила новий розгляд справи.

 

Опісля суд першої інстанції призначив 2 роки позбавлення волі та посадових обмежень, з позбавленням звання.

 

Надалі апеляційний суд ухвалив якесь рішення, але заборонив до нього доступ. (Окремо – у розділі “стан розгляду справ” повідомляється, що вирок змінений – втім без конкретики)

 

лейтенанта міліції, слідчий СВ Енергодарського МВ ГУМВС України в Запорізькій області Олексій Бєлоусов

 

 

Отримав 4,5 тис. грн за непритягнення до кримінальної відповідальності Свою вину обвинувачений визнав і отримав 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень,  конфіскація майна Апеляція залишила без змін.

 

Згодом обвинувачений звернувся до суду для перегляду вироку за нововиявленими обставинами. Втім суд відмовився переглядати вирок, оскільки обвинувачений не звертався зі скаргами на дії силовиків, що свідчить про їх надуманість. Обвинувачений згодом повторно намагався переглянути вирок, однак його скаргу повернули через невиправлення недоліків у ній.

 

майор міліції, старший слідчий слідчого відділення Енергодарського МВ ГУМВС України в Запорізькій області Дмитро Табацький Отримав 30 тис. грн “за унеможливлення притягнення до відповідальності” особи 5 років позбавлення волі, конфіскація майна, посадові обмеження на 3 роки позбавлення звання – майор Апеляційний суд залишив вирок без змін. Кінцеве рішення касації у судовому реєстрі знайти не вдалося (втім, у розділі “стан розгляду справ” повідомляється, що рішення апеляції змінене – без конкретики)
сержант міліції, дільничний інспектор міліції сектору дільничних інспекторів міліції ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області Микола Алдошин

 

Отримав 3 тис. грн хабаря за непритягнення підприємниці до відповідальності за незаконну роботу кафе 2 роки позбавлення волі та 3 роки посадових обмежень.

Апеляція призначила новий розгляд.

Суд першої інстанції призначив 17 тис. грн штрафу та три роки посадових обмежень.

Апеляція закрила кримінальне провадження через строки давності.

капітан податкової міліції, старший слідчий з особливо важливих справ восьмого відділу кримінальних розслідувань СУ фінансових розслідувань МГУ ДФС – Центрального офісу з обслуговування великих платників податків Ігор Климчук Отримав 10 тис. грн за припинення слідчих дій 5 років позбавлення волі та 2 роки посадових обмежень  з конфіскацією майна

Позбавлення спеціального звання – капітана податкової міліції.

Апеляція у 2016 році дії обвинуваченого перекваліфікувала на шахрайство, призначила 3 роки обмеження волі. Згодом кримінально-виконавча інспекція намагалася примусово доставити обвинуваченого до місця відбування покарання (втім, за їхньою інформацією – він у Криму).

 

У реєстрі міститься ухвала і про касацію, втім кінцевого результату немає.

 

Окрім цього, у реєстрі є ще одна, більш пізня апеляційна ухвала від 31 травня 2018 року – і тоді суд призначив розгляд справи наново. Втім під час розгляду справи у суді першої інстанції, підозрюваного оголосили в розшук.

 

начальник Енергодарського територіального відділу Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Запорізькій області Олександр Солодкий Отримав 17 тис. грн за безперешкодний вилов риби 5 років позбавлення волі та  3 роки посадових обмежень Апеляція призначила розгляд справи наново. Останньою ухвалою призначали засідання на лютий 2020 року. (У розділі “стан розгляду справ” повідомляється про призначене засідання на 27.08.20)
начальник Вільнянського районного відділу Головного управління Держтехногенбезпеки в Запорізькій області Сергій Копан Отримав 2,6 тис. грн за видачу експертного висновку 6 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень з конфіскацією майна.

 

Позбавлення звання підполковника служби цивільного захисту

Апеляція призначила новий розгляд справи. Останньою ухвалою призначили розгляд на жовтень 2019 року. (У розділі “стан розгляду справ” повідомляється про призначене засідання на 08.06.20)
Начальник сектору дільничних інспекторів міліції Якимівського РВ ГУМВС України в Запорізькій області Олександр Комаренко Отримав 9 тис. грн за непритягнення до відповідальності за вирощування коноплі 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень та конфіскація майна.

 

Позбавлення звання майора.

Апеляція у 2017 році призначила розгляд провадження наново.

 

Остання ухвала суду першої інстанції датується 2017 роком.

 

(У розділі “стан розгляду справ” повідомляється про призначене засідання на 05.08.20)

 

На початку 2019 року обвинувачений намагався поновитися на посаді через суд. Однак результати перебігу цієї справи також невідомі.

головні державні фінансові інспектори відділу контролю у соціальній сфері та культурі Держфінінспекції в Запорізькій області Марина Югатова та

Яна Шкаран

Отримали 25 тис. грн за невідображення порушень в акті ревізії Обом 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень та конфіскація майна Апеляція залишила без змін. Касація відправила на новий розгляд. Наступне засідання 27.07.20
заступник начальника Запорізького слідчого ізолятора Костянтин Семенов Отримав 60 тис. грн за переведення засудженого до іншої виправної установи 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень, конфіскація майна. Апеляція скасувала і призначила новий розгляд.

 

Останньою ухвалою судове засідання призначали на квітень 2020 року.

 

(У розділі “стан розгляду справ” повідомляється про призначене засідання на 21.08.20)

 

депутат Мелітопольської міської ради Максим Зубарєв Отримав 154 тис. грн хабаря за відкликання проекту рішення про припинення повноважень секретаря міськради 3 роки позбавлення волі, з позбавленням права обіймати деякі посади на 2 роки, з конфіскацією майна Апеляція призначила новий розгляд.

 

Наступне засідання призначене на вересень 2020 року.

начальник Біленьківської виправної колонії управління Держаної пенітенціарної служби України в Запорізькій області Ігор Сисан Отримав 26 тис. грн за неповідомлення про крадіжку та неініціювання питання щодо зміни умов відбування покарання особі на більш суворі 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень, конфіскація майна та позбавлення звання майора. Апеляція залишила без змін.

 

Касація повернула скаргу.

 

Відповідно до інформації з сайту МВС, особа з ПІБ Сисан Ігор Мирославович знаходиться в розшуку

заступник начальника слідчого відділення Василівського РВ ГУМВС України Микола Духонченко 300 дол. та 5 тис. грн хабара за нерозслідування провадження 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень з конфіскацією майна та позбавлення звання капітана Апеляція ще розглядається. У розділі “стан розгляду справ” повідомляється, що наступне засідання призначене на 17.07.20
начальник Запорізького обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорт у Міністерства освіти і науки України Андрій Муштай Отримав 17 тис. грн хабара за безперешкодну оренду спортивного клубу підприємцем 5 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень та конфіскація майна Апеляція підтвердила і рішення вступило в законну силу.

 

За інформацією СБУ, Андрій Муштай був у розшуку, втім нещодавно його затримали.

 

Водночас, захист Андрія Муштая подав касацію (яку ще розглядають). У цьому процесі адвокати не змогли зупинити виконання рішення апеляції на час розгляду касації.

Віктор Кирилюк – начальник сектору транспорту та зв’язку, Іван Чаусов – директор КП “АБЗ”, Леонід Василенко та Олексій Козлов – заступники міського голови Мелітополя

 

Отримали 1,5 млн грн з перевізників за неперешкоджання їхній роботі Віктор Кирилюк – 8 років та 6 місяців позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень, конфіскація майна та 13,6 тис. грн штраф.

 

Іван Чаусов – 5 років та 6 місяців позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень , конфіскація майна, штраф 8,5 тис. грн

 

Леонід Василенко – 6 років позбавлення волі, 3 роки посадових обмежень, конфіскація майна, штраф 8,5 тис. грн.

 

Також з вказаних трьох обвинувачених стягнути солідарно 1 млн грн на користь потерпілих.

 

Олексія Козлова виправдали.

Апеляція призначила новий розгляд.

 

Остання ухвала суду першої інстанції датується 2018 роком.

 

У розділі “стан розгляду справ” повідомляється, що наступне засідання призначене на 23.07.20 року

старший оперуповноважений сектору карного розшуку Мелітопольського міського відділу Головного управління МВС України в Запорізькій області Роман Клюшников Отримав 106 тис. грн за непритягнення до відповідальності особи 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна (втім, він вже просидів їх у СІЗО) Апеляція ще розглядає.

 

У розділі “стан розгляду справ” повідомляється, що наступне засідання призначене на 07.10.20 року

головний державний інспектор з охорони праці відділу організації державного нагляду та управління охороною праці Держгірпромнагляду у Запорізькій області Ілля Любієв отримав 3,5 тис. грн за реєстрацію та видачу свідоцтва на екскаватор-навантажувач Суд першої інстанції виправдав. Апеляція призначила п’ять років позбавлення волі з посадовими обмеженнями на 3 роки, конфіскувала усе майно та позбавила рангу держслужбовця. Касація залишила це рішення в силі, а Верховний Суд України у 2016 році відмовився його переглядати.

 

Через зміни у законодавстві, суд першої інстанції за клопотанням адвоката звільнив обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

 

Надалі прокуратура це рішення через апеляцію скасувала і суд призначив новий розгляд (оскільки обвинуваченого не було під час розгляду справи – він знаходився у розшуку).

 

Під час нового розгляду суд відмовив обвинуваченому у звільнені від кримінальної відповідальності. Це підтвердила і апеляція.

начальник Управління капітального будівництва Запорізької облдержадміністрації Віктор Жук Отримав 50 тис. грн хабаря в обмін на безперешкодне фінансування будівництва поліклініки Перша інстанція призначала обвинуваченому іспитовий строк, однак за повідомленнями ЗМІ в апеляції Віктор Жук отримав 5 років позбавлення волі. Доступ до самого апеляційне рішення суд заборонив.

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

Tеги | Запоріжжя

НАШІ ГРОШІ

28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024
20.03.2024
19.03.2024
18.03.2024