- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Мер Токмака особисто розподіляє кеш між підрядниками – слідство

Опублікував Editor 29.10.2020 @ 17:44 в Новини | No Comments

Слідчі в особливо важливих справах Головного управління Національної поліції в Запорізькій області стверджують, що міський голова Токмака організував розкрадання грошей за програмою подолання депресивності міста і особисто розподіляв готівку між підрядниками. Про це йдеться в ухвалі [1] Орджонікідзевського районного суду від 9 жовтня.

Нагадаємо [2], Токмацька міська рада у 2018 році отримала близько 60 млн грн за державною цільовою програмою на подолання депресивності міста.

Розпорядником цих коштів призначили Управління комунального господарства Виконавчого комітету Токмацької міської ради, яке провело низку тендерів на благоустрій вулиць: реконструкції споруд для збирання вод поверхневих стоків, влаштування дорожнього покриття, тротуарів, бордюрів тощо.

Втім наприкінці 2018 року силовики відкрили кримінальне провадження, бо, за їх версією, тендери розіграли через низку фірм, які були підконтрольні одній невказаній особі. Цій особі також був підконтрольний раніше судимий начальник вказаного Управління комунального господарства (ім’я не згадувалося).

Самі роботи на об’єктах виконувалися неякісно, з грубими порушеннями містобудівного законодавства. Були значно завищені об’єми прихованих робіт та вартість будівельних матеріалів, а частина робіт, зазначених в актах виконаних робіт, взагалі відсутня (це підтвердили огляди понятих разом зі слідчим та працівником СБУ, а також свідок з інженерно-технічною освітою). Частина розкрадених грошей під час роботи вищеописаної злочинної схеми сягала 40% від суми договорів.

Вже в ухвалі від 9 жовтня 2020 року обласна поліція також вказувала, що детальний план з розкрадання грошей розробив міський голова Токмака. Отримані ж фірмами гроші надалі переводились в готівку, яку потім також особисто розподіляв між учасниками злочинної схеми міський голова Токмака.

Окрім цього, в ухвалі наводився і детальний опис недоліків на об’єктах: встелена плитка має пошкодження у вигляді мікровибоїн та тріщин, частини бордюру на стиках викладені нерівно та мають великі щілини, які в деяких місцях досягають до 0,5 см. Частина тротуару зсунулась. Бордюри також, як і плитка мають пошкодження у вигляді надломів та тріщин. Бетонна плитка взагалі не має під собою основи ані з піску, ані з цементу. В щілинах між плиткою взагалі відсутній будь-який матеріал.

У суді ж слідчі клопотали щодо продовження строків розслідування до квітня 2021 року. За час розслідування вони встигли призначити 27 інженерно-технічних експертиз, провести 8 обшуків, допитали підрядників та технічного наглядача, отримали 12 судових доступів до документів за вказаними підрядами, провели 5 оглядів об’єктів будівництва. Додатковий час для розслідування їм потрібен, щоб вилучити документи у банках та у Токмацькій міськраді, провести ще низку експертиз (почеркознавчу та економічну), допитати службовців міськради.

З огляду на це, суд клопотання слідчих задовольнив і продовжив строки розслідування справи.

Керівником Управління комунального господарства виконкому Токмацької міськради з 2015 року є Ігор Нікітенков. А міським головою Токмаку з 2009 року незмінно залишається [3] Ігор Котелевський.

Детальніше стосовно фірм та підрядів, які фігурували у цій справі можна прочитати за цим посиланням [2].

 


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2020/10/29/mer-tokmaka-osobysto-rozpodiliaie-kesh-mizh-pidriadnykamy-slidstvo/

URLs in this post:

[1] ухвалі: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92182343

[2] Нагадаємо: http://zp.nashigroshi.org/2019/03/15/na-prohrami-z-podolannya-depresyvnosti-tokmaka-rozkradaly-do-40-politsiya-zasvitylosya-otochennya-ruzhyna/

[3] залишається: http://meriatokmak.gov.ua/index.php/golova/miskij-golova

[4] В запорізькі дороги закопають чверть мільярда : http://zp.nashigroshi.org/2013/08/22/v-zaporizki-dorohy-zakopayut-chvert-milyarda/

[5] Прокурори в 2014 році проговорять 270 тисяч : http://zp.nashigroshi.org/2013/12/13/prokurory-v-2014-rotsi-prohovoryat-270-tysyach/

[6] Сонячну станцію, співвласник якої йде до облради від Оппоблоку, підозрюють в незаконному отриманні “зеленого тарифу” : http://zp.nashigroshi.org/2015/10/05/sonyachnu-stantsiyu-spivvlasnyk-yakoji-jde-do-oblrady-vid-oppobloku-pidozryuyut-v-nezakonnomu-otrymanni-zelenoho-taryfu/

[7] Фірма потенційно відремонтує водовідвід у Токмаку за 2 мільйони з орендованим у дружини мера МАЗом : http://zp.nashigroshi.org/2020/03/05/firma-vidremontuie-vodovidvid-u-tokmaku-za-2-mil-yony-z-orendovanym-u-druzhyny-mera-mazom/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.