НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

Підрядника “Запоріжсталі” виправдали у нібито неякісному ремонті покрівлі, бо слідство та експерти погано оформили документи

04 листопадаа 2020

Орджонікідзевський районний суд вироком від 28 жовтня виправдав колишнього директора ТОВ “СІС – Запоріжжя” Валерія Германа у справі про неякісний ремонт покрівлі.

Згідно з матеріалами справи, Департамент з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради у 2017 році за безконкурсною процедурою замовив ТОВ “Системний інноваційний сервіс – Запоріжжя” капітальний ремонт рулонної покрівлі та водостічних груб у житловому будинку на вул. Сеченова № 41-а вартістю 500 тис. грн.

Згодом сторони підписали акт виконаних робіт на 417 тис. грн, і ТОВ “Системний інноваційний сервіс – Запоріжжя” отримало вказані гроші. Однак, під час проведення будівельно-технічної експертизи з’ясувалося, що вартість робіт у актах завищена на 82 тис. грн (зокрема, відсутня стяжка та демонтаж старого покриття покрівлі).

З огляду на це, слідчі у червні 2019 року відкрили кримінальне провадження №12019080050002020 та згодом прокуратура звернулася до суду із відповідним обвинувальним актом стосовно директора ТОВ “Системний інноваційний сервіс – Запоріжжя” Валерія Германа.

Зрештою, суд виправдав обвинуваченого. Аргументи суду розділилися на дві частини: перша – проблема з оформленням документів слідством та експертами, друга – недоведеність претензій до самих робіт.

Стосовно документів вказувалося: протокол огляду покрівлі підписали лише слідчий та двоє понятих; підписів експертів, представника Департаменту та “Запоріжремсервіс” (останні також брали участь в огляді) у цьому документі немає. Відеозапис огляду фрагментарний і не відображає процес обстеження та обмірів об’єкту. В самому протоколі зазначено про огляд покрівлі будинку на вул. Сеченова 42 – а не 41-а. Окрім цього, у висновку експертизи не зазначені інструменти, прилади для обмірів, відсутні дані про те, чи використовувалася проектна та технічна документація конструкції покрівлі, у висновку відсутні будь-які обміри, дані щодо проведення контрольного обмірювання об`ємів виконаних робіт на об`єкті, як і не зазначено про улаштування контрольних зарубок. Також у експертизі не описана частина досліджень, а у вступній частині не зазначені надані експертизі документи.

Щодо претензій до самих робіт: експерт не зміг пояснити суду яким чином за результатами розрахунків у висновку утворилась розбіжність у розмірі – 81,9 тис. грн. та чому відповідно велика кількість робіт не виконана. Експерт не зміг пояснити ці твердження, бо усі вимірювання проводив його колега (головний у комісії), який більше в цьому інституті не працює. Викликаний у суд експерт лише стверджував, що неможливо зняти тільки перші три шари покриття покрівлі (як це зазначали підрядники та вказувалося у документах з ремонту), і також неможливо розібрати стару стяжку, не знявши повністю старе покриття покрівлі – тому ні перший вид робіт ні другий на об’єкті не робили. Втім суд зазначив, що при викладі вказаних аргументів експерт не послався на нормативні документи.

Зі свого боку, начальник одного з відділів Департаменгу ЖКГ вказував, що розбирання покрівлі з рулонних матеріалів в декілька шарів робиться (до твердого шару), і на практиці вони неодноразово це робили. Знімати усі шари дуже дорого та ними можна ще користуватись.

Інженер з технагляду від фірми “Нові інженерні технології” вказував, що стяжку робили лише на 12% покрівлі – де виникали проблемні місця – здуття; і експерт при проведені зарубок на цю стяжку не потрапив (на площі в 1 тис. кв. м. експерти зробили лише дві зарубки). Директор Департаменту ЖКГ вказав, що усі роботи на об’єкті провели якісно і він претензій до них немає.

Окремо варто додати пояснення самого обвинуваченого – колишнього директора ТОВ “СІС-Запоріжжя” Валерія Германа (обіймав посаду впродовж 2016-2018 рр.). Він вказував, що усі роботи на об’єкті проводила не його фірма, а субпідрядник – ТОВ “Ріалбуд”, оскільки його фірма такі роботи виконувати не вміла. ТОВ “Ріалбуд” вони знайшли через систему Прозоро, оскільки фірма пропонувала найвигідніші умови (тут варто нагадати, що Департамент не проводив конкурс на ремонт вказаної покрівлі, а обрав підрядника самостійно – теж шляхом моніторингу фірм – від НГ.З). На ці роботи був рік гарантійного строку, проте Департамент з будь-якими претензіями до фірми не звертався.

Валерій Герман був депутатом Донецької міськради, головою Петровської районної ради у Донецьку, радником міністра екології і природних ресурсів України, також працював у Державній екологічний інспекції Донецької області.

ТОВ “Системний інноваційний сервіс – Запоріжжя” віднедавна належить молдованці Александріні Бабіцкій. На час реєстрації ТОВ “СІС-Запоріжжя” у 2015 році її директором і співвласником був Сергій Дичко з Алчевська. Він же володіє будівельної фірмою “Структум”, яка виконувала реконструкцію виробничих будівель “Запоріжсталі” – з групи “Метінвест” Ріната Ахметова. Саме Дичко підшукував  працівників для “Системний інноваційний сервіс” і представляв інколи цю фірму на торгах.

Донедавна “Системний інноваційний сервіс – Запоріжжя” належало ТОВ “Система інноваційного сервісу”, яке створювало інформаційну модель проекту реконструкції печі доменної печі Запоріжсталі.

Варто додати, технічний нагляд за вказаним ремонтом покрівлі проводило ТОВ “НВП “Нові інженерні технології”. Ця фірма фігурувала у справі про неповне встановлення ТОВ “Смарттек” (також підрядник “Запоріжсталь”) насосів у житлових будинках, та ще й задорого. І, за інформацією слідства, ТОВ “НВП “Нові інженерні технології на тому підряді також виконувало технічний нагляд за роботами. Зараз по цій справі скеровують обвинувальний акт до суду.

Дніпровське ТОВ “Нові інженерні технології” належить Аліні Лісіциній, керівник – Бучнєв Костянтин Миколайович, особа з ПІБ останнього у 2017 році у резюме вказувала досвід роботи у ПАТ “Запоріжкокс” з групи “Метінвест” Ріната Ахметова.

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

Tеги | Запоріжжя

НАШІ ГРОШІ

28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024
20.03.2024
19.03.2024
18.03.2024