- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Безконтактна оплата: формальні конкуренти змінили спільного власника перед самим тендером

Опублікував Editor 11.12.2020 @ 18:17 в Новини | No Comments

КП “Запоріжелектротранс” планує замовити ТОВ ФК “Контрактовий Дім” послуги фінансової установи з обробки фінансових транзакцій вартістю 2,9 млн грн. Про це повідомляється в системі електронних закупівель “Прозоро [1]“.

Так, переможець має встановити термінали та валідатори для безготівкових розрахунків за проїзд на щонайменше 223 транспортних засобах (3-4 на один транспорт з місткістю більше 50 пасажирів). У цей список входить щонайменше 52 тролейбуси, 101 автобус, 57 трамвайних вагонів (з трьома дверима) та ще 13 трамвайних вагонів (з чотирма дверима).

Також підрядник має надати контролерам 25 мобільних терміналів контролю для перевірки оплати карткою та 25 терміналів для перевірки за допомогою мобільного додатку. Окрім цього, переможець має обладнати не менше 16 зупинок брендованими під місто терміналами для придбання разових квитків та подовження дії проїзних квитків готівковими коштами; змонтувати електричне живлення, налаштувати, активувати та забезпечити технічне обслуговування обладнання та програмного забезпечення за власний рахунок.

Обладнання має приймати платежі з мобільних додатків, безконтактних банківських карток та транспортної картки. Водночас учасник повинен мати можливість випустити транспортну карту за заявкою “Запоріжелектротрансу”. Вартість однієї транзакції має бути не більше 5% від вартості квитка. Надати послуги підрядник має за 30 календарних днів з моменту підписання договору.

Конкурентами переможця були ТОВ “Фінансова компанія “Абекор” та акціонерне товариство комерційний банк “Приватбанк” з дорожчим на 50 тис. грн та 100 тис. грн пропозиціями відповідно. Переможець у результаті запропонував найменшу ціну – 2,9 млн грн, бо зменшив під час аукціону початкову пропозицію на 600 тис. грн.

ТОВ ФК “Контрактовий Дім [2]” належить Антону та Олексієві Авраменкам – це сини [3] Володимира Авраменка, який також співволодіє ПАТ “Кондитерська фабрика “АВК”.

Водночас конкурент ФК “Контрактовий Дім” на цьому тендері – “Фінансова компанія “Абекор [4]” – раніше належав Олексієві Авраменку – співвласнику ФК “Контрактовий Дім”. Також обидві фірми розташовуються в одній будівлі – Київ, вул. Межигірська, 82-а, корпус Б. Тут же розташовується [5] головний офіс компанії АВК, зареєстроване ТОВ “ІЗІ софт [6]” (братів Авраменків) та ТОВ “Платіжна система “Фінансовий [7] світ” (заснована [8] Володимиром Авраменком). Усі ці фірми (а також ФК “Контрактовий Дім”) на своєму сайті вказує [9] партерами “Абекор”. На сайті ж платіжної системи EasyPay вказується [10] група компанії, які працюють під її брендом: ТОВ “ФК “Абекор”, ТОВ “ФК “Контрактовий Дім”, внутрішньодержавна платіжна система “Фінансовий світ” та ТОВ “ІЗІ софт”.

Влітку цього року “Запоріжелектротранс” вже замовляв [11] ФК “Контрактовий Дім” аналогічні послуги за 950 тис. грн. Найменування і кількість послуг у технічному завданні були ідентичними вказаним у новому тендері, єдина відмінність – фірма мала поставити не 50 апаратів для перевірки оплати, а 15. Також у новому тендері з’явилася примітка: “кількість транспортних засобів для обладнання ПП визначається замовником”.

Склад учасників старої закупівлі був аналогічним. Сам тендер оприлюднили  9 липня, а 4 липня “Фінансова компанія “Абекор” змінила засновника з Олексія Авраменка – на Андрія Бабенка. Водночас директор “Абекор” залишився старий – Павло Ярошенко. До Павла Ярошенка “Фінансова компанія “Абекор” керував Віталій Мазуренко, який нині керує ФК “Контрактовий Дім”.

У ТОВ “Фінансова компанія “Абекор” Олексій Авраменко був єдиним власником, а ФК “Контрактовий дім” він ділить навпіл з Антоном Авраменком. При цьому, згідно закону [12] “Про публічні закупівлі”, замовник зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника у випадку якщо цей учасник є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі. У законі дається перелік ознак пов’язаних осіб і здійсненню контролю серед учасників. Серед таких ознак – володіння не менше 25% часткою обох учасників закупівлі однією особою.

Цей перший тендер вже намагалися провести раніше [13], однак обидва учасники – ФК “Контрактовий Дім” та АТК “Приватбанк” – мали проблеми з документами. Водночас ФК “Контрактовий Дім” пропонувало тоді меншу на 300 тис. грн ціну – 650 тис. грн, а “Приватбанк” – 670 тис. грн. Умови ж технічної документації цього тендеру, а також проведеного повторно – були однаковими.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2020/12/11/bezkontaktna-oplata-formal-ni-konkurenty-zminyly-spil-noho-vlasnyka-pered-samym-tenderom/

URLs in this post:

[1] Прозоро: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-13-001468-b

[2] Контрактовий Дім: http://fincompkd.com.ua/pro-kompaniyu/

[3] сини: https://delo.ua/econonomyandpoliticsinukraine/fgvfl-v-sude-dobivaetsja-vozmeschenija-380-mln-g-372075/

[4] Абекор: http://fkabecor.com.ua/kontakti/

[5] розташовується: http://avk.ua/ua/uk

[6] ІЗІ софт: http://easysoft.ua/

[7] Фінансовий: https://finsvit.com.ua/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=4&Itemid=5

[8] заснована: https://www.ukrrudprom.com/digest/Komu_prinadlegat_sistemi_denegnih_perevodov_v_Ukraine.html

[9] вказує: http://fkabecor.com.ua/partneri/

[10] вказується: https://docs.easypay.ua/ua/docs/about_easypay/about-company

[11] замовляв: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-07-09-001202-a

[12] закону: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/922-19#Text

[13] раніше: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-06-16-000673-a

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.