- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд відсторонив від посади директора запорізького товариства сприяння обороні за підозрою у виведенні майна на 3 мільйони

Опублікував Editor 07.09.2018 @ 19:33 в Новини | No Comments

Орджонікідзевський районний суд ухвалою [1] від 15 серпня відсторонив від посади директора “Запорізького обласного комітету Товариства сприяння обороні України” Ігоря Павлея за підозрою у незаконному переоформленні будівель організації.

Згідно з матеріалами справи, невказані члени та голова Бюро Запорізького обласного комітету Товариства сприяння обороні України Ігор Павлей на засіданнях впродовж 2015-2016 рр. прийняли рішення про збільшення статутного капіталу дочірнього підприємства “Сприяння” Запорізької обласної організації Товариства сприяння обороні України за рахунок майна материнської організації.

Після цього Ігор Павлей як директор дочірнього підприємства “Сприяння” прийняв рішення про передачу вказаного майна ТОВ “Січ-Резерв” у якості внеску. Окрім цього, згодом Павлей передав цій фірмі і нерухомість Дніпровського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України. У результаті, ТОВ “Січ-Резерв” дісталася : нежитлова будівля по вул. Правди, 50 загальною площею 3878 кв. м. (балансова вартість 690 тис. грн); нежитлова будівля по пр. Соборному, 158-Б, загальною площею 4360 кв. м. (балансова вартість 1,84 млн грн); ряд нерухомості (сарай, котельня, майстерня, учбові корпуси та ін.) по провулку Черкаський, 21, будівля школи технічної підготовки загальною площею 1566 кв. м. по вул. Поштова (Горького), 31, (ворота, гаражі, сторожка та ін.) по вул. Братська 45а та гаражі 204 кв. м. по вул. Рекордна 1а.

Усі ж реєстраційні дії щодо цього майна за довіреністю проводив адвокат Роман Севастьянов. Також, Павлей та невказаний гендиректор ТОВ “Торговий дім “БСМ” приймали участь у загальних зборах ТОВ “Січ-Резерв” (разом ще з двома невказаними особами) і сформували капітал цієї фірми саме за рахунок вказаної нерухомості.

Однак, згодом з’ясувалося, що вказані дії з передачі майна незаконні, оскільки суперечать вимогам статуту організації. Так, відповідно до статуту “Запорізького обласного Товариства сприяння обороні України”, майно Товариства не можна приватизувати, викупати, вилучати, передавати іншим організаціям без рішення повноважних органів. У свою чергу, Бюро обласного комітету має лише звертатися із клопотанням про передачу майна, рішення ж про його передачу приймають Пленум та Бюро Центрального комітету.

Саме “Товариство сприяння обороні України” (центральне, київське) вказувало, що питання передачі майна до статутних капіталів інших юридичних осіб керівні органи не розглядали, вказана передача проведена всупереч обох статутів: і запорізького, і центрального. Такими діями запорізьке керівництво завдало шкоди на 2,95 млн грн (балансова вартість майна). Грубі порушення статуту підтвердились і на засіданні ради правління “Товариства сприяння обороні України”.

З огляду на це, слідчі рік тому відкрили кримінальне провадження №42017081060000145 та згодом оголосили Ігорю Павлею підозру [2]. У суді ж прокуратура клопотала про відсторонення Ігоря Павлея від посади голови Запорізької обласної організації товариства сприяння оборони України на 2 місяці, що і задовольнили.

Окрім цього, суд також обрав [3] для Ігоря Павлея нічний домашній арешт. Слідчі в судовому засіданні вказували, що Павлей постійно перетинає кордон України в напрямку Російської Федерації [4] та інших країн. Також суд накладав [5] арешт на вказане у справі майно.

За право власності на будівлю по пр. Соборному 158-б наразі триває [6] судова суперечка. Обласна прокуратура виступає на боці Фонду держмайна України і стверджує про незаконність передачі будівлі у 2000 році запорізьким виконкомом запорізькому товариству сприяння обороні. Справу вже слухають по третьому колу (1 [7],2 [8]).

Варто додати, що відносно Ігора Павлея відкривали ще одне кримінальне провадження №12013080060001004 за підозрою [9] по двом епізодам: незаконній оренді власного автомобіля самому собі на посаді голови запорізького товариства сприяння обороні та самовільному продажі земельної ділянки організації в розмірі 0,49 га по вул. Гліссерна, 10 за 1,4 млн. грн. Адвокатом Павлея по цій кримінальній справі був згаданий Роман Севастьянов.

ТОВ “Січ-резерв” належить Денису Котельнікову, Борису Коробочці та через ТОВ “Торговий дім “БСМ” Роману Севастьянову. Денис Котельніков у своєму профілі у “Facebook” місцем роботи вказує [10] “Запорізька обласна організація Товариства сприянню оборони України”, на сайті установи його посада значиться [11] як інженер-програміст. Романа Севастьянова підозрюють [12] у намаганні підкупити суддів запорізького госпсуду по іншій справі. Варто додати, що у рамках програми “Правозахисник року” Севастьянов вказував [13], що: “…адвокатська діяльність не може бути підприємницькою, а, відповідно, націленою на отримання прибутку”.

Нещодавно поряд з вказаними власниками “Січ-резерв” володіли Дніпровський районний спортивно-технічний клуб (7,9% або 234 тис. грн у капіталі) та підприємство “Сприяння” Товариства сприяння обороні України (92% або 2,7 млн грн у капіталі). Усі три нинішні власники з тих пір свої долі не змінили і мають по 100 грн у капіталі фірми.

Запорізький обласний комітет [14] Товариства сприяння обороні України належить невказаним у реєстрі членам цієї організації. Запорізьке Товариство – це “частина всеукраїнського громадського добровільного обороно-патріотичного та спортивно-технічного об’єднання громадян”. Воно займається “патріотичним вихованням членів організації, підготовкою спеціалістів для Збройних Сил України”. Товариство заснували [14] ще у 1939 році і будівлі дісталися йому ще за радянських [15] часів.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2018/09/07/sud-vidstoronyv-vid-posady-dyrektora-zaporizkoho-tovarystva-spryyannya-oboroni-za-pidozroyu-u-vyvedenni-majna-na-3-miljony/

URLs in this post:

[1] ухвалою: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75964013

[2] оголосили Ігорю Павлею підозру: https://www.061.ua/news/2111947/glavu-zaporozskoj-organizacii-osou-podozrevaut-v-hisenii-v-castnuu-sobstvennost-peredany-zdania-v-centre-goroda

[3] обрав: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/76008848

[4] в напрямку Російської Федерації: http://forpost.media/novosti/97627.html

[5] накладав: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74255676

[6] триває: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75946481

[7] 1: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/44675648

[8] 2: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66227560

[9] підозрою: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/48135527

[10] вказує: https://www.facebook.com/asterix3x?ref=br_rs

[11] значиться: http://tsou.com.ua/contacts

[12] підозрюють: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74878399

[13] вказував: https://www.youtube.com/watch?v=ae6Rh6clZhA

[14] Запорізький обласний комітет: http://tsou.com.ua/about

[15] радянських: http://forpost.media/novosti/zaporozhskoe-osou-rukovodstvo-gotovitsja-k-pensii-i-slivaet-vsju-nedvizhimost.html

[16] Колишні підопічні друга Пеклушенка розіграли тендер на території екс-шефа : http://zp.nashigroshi.org/2014/01/10/kolyshni-pidopichni-druha-peklushenka-rozihraly-tender-na-terytoriji-eks-shefa/

[17] Пересічний громадянин Єгор Пеклушенко отримає у власність ділянку, за дозволу ОДА : http://zp.nashigroshi.org/2014/03/27/peresichnyj-hromadyanyn-ehor-peklushenko-otrymaje-u-vlasnist-dilyanku-za-dozvolu-oda/

[18] Завод депутата від “Батьківщини” заплатить 110 тисяч за викиди без дозволів : http://zp.nashigroshi.org/2016/07/08/zavod-deputata-vid-batkivschyny-zaplatyt-110-tysyach-za-vykydy-bez-dozvoliv/

[19] Посадовець “ЗЕРЗу” отримав два роки умовно за купівлю дорогих “лівих” деталей через фірму екс-депутата : http://zp.nashigroshi.org/2016/09/02/posadovets-zerzu-otrymav-dva-roky-umovno-za-kupivlyu-dorohyh-livyh-detalej-cherez-firmu-eks-deputata/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.