- Наші Гроші. Запоріжжя - http://zp.nashigroshi.org -

Суд скасував реєстрацію приміщень управління статистики комунальним реєстратором за приватною фірмою

Опублікував Editor 06.12.2018 @ 20:52 в Новини | No Comments

Запорізький окружний адміністративний суд рішенням [1] від 13 листопада скасував незаконну державну реєстрацію прав на приміщення Головного управління статистики у Запорізькій області за ТОВ “Строймаркет”.

Згідно з матеріалами справи, Фонд держмайна у Запорізькій області та ТОВ “Строймаркет” у 2003 році уклали угоду оренди нежитлових приміщень для розміщення салону краси (Центр косметології і талассо “Дольче Віта [2]”) загальною площею 377 кв. м. по вул. пр. Соборний 75. При цьому, вказана нерухомість перебувала на балансі Головного управління статистики у Запорізькій області.

Однак згодом у “Строймаркет” виникла заборгованість з оренди, але воно не повертало приміщення після спливу строку дії договору. З огляду на це, Фонд у вересні 2017 року через суд стягнув [3] кошти (178 тис. грн) та виселив фірму із приміщень.

Всупереч цьому, державний реєстратор КП “Центр надання послуг” Балабинської селищної ради Чайка М.О. через місяць прийняв рішення про державну реєстрацію за ТОВ “Строймаркет” цього приміщення. Підставою для виникнення у фірми права власності став акт готовності до експлуатації та архітектурно-технічний паспорт об’єкта архітектури від 2009 року, виданий Головним управлінням архітектури та містобудування Запорізької міської ради після реконструкції; технічний паспорт, виданий 18.10.2017 невказаною особою.

Однак ці документи не правовстановлюючі. Крім того зареєстроване за “Строймаркет” право власності суперечить вже зареєстрованому – на вказану будівлю в цілому, загальною площею 9224 кв. м. за Запорізьким обласним управлінням статистики.

З огляду на це слідчі відкрили кримінальне провадження №42017081020000132 і згодом звернулися до адміністративного суду для визнання незаконним та скасування рішення про державну реєстрацію прав.

Суд цей позов задовольнив. Вказувалося, що будівля, відповідно до свідоцтва про право власності (від 2000 року) та інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, належить державі в особі Верховної Ради України (Запорізьке обласне управління статистики). Зареєстроване ж у 2017 році право власності на приміщення за TOB “Строймаркет” суперечить вже наявному праву власності. Також документи за якими проводилася реєстрація не встановлюють права власності. Тож держереєстратор Чайка М.О. мав відмовити ТОВ “Строймаркет” у реєстрації майна.

Варто додати, що Міністерство юстиції у травні 2018 року блокувало [4] державному реєстратору КП “Центр надання послуг” Балабинської селищної ради Чайка М.О. доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на 1 рік, причини не вказувалися. Комунальне підприємство намагалося скасувати цей наказ, однак суд залишив позовну заяву без руху, а заявники впродовж визначеного строку недоліки не усунули [5].

Власником та директором “Строймаркета” є Сергій Твердохліб, який входив [6] до групи радників вже колишнього голови Запорізької ОДА Валерія Баранова.

За вказаною у справі адресою салону розташовується саме Головне управління статистики у Запорізькій області. У оренду віддавали [7] частину першого та другого поверхів із загальної одинадцятиповерхової будівлі.


Статтю роздруковано з Наші Гроші. Запоріжжя: http://zp.nashigroshi.org

URL статті: http://zp.nashigroshi.org/2018/12/06/sud-skasuvav-rejestratsiyu-prymischen-upravlinnya-statystyky-komunalnym-rejestratorom-za-pryvatnoyu-firmoyu/

URLs in this post:

[1] рішенням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78073533

[2] Дольче Віта: http://www.dolce-vita.zp.ua/

[3] стягнув: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68781220

[4] блокувало: https://minjust.gov.ua/spysok-der-reest-ta-not

[5] не усунули: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75190094

[6] входив: http://www.zoda.gov.ua/news/23262/golova-oblderzhadministratsiji-valeriy-baranov-stvoriv-grupu-radnikiv.html

[7] віддавали: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/71941365

[8] Фірма заммера Еделєва півроку не платила за теплопостачання : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/08/firma-zammera-edeljeva-pivroku-ne-platyla-za-teplopostachannya/

[9] Фірма профспілки податківців підкине водія управлінню міндоходів : http://zp.nashigroshi.org/2013/10/21/firma-profspilky-podatkivtsiv-pidkyne-vodiya-upravlinnyu-mindohodiv/

[10] Новенькі екскаватори водоканалу контролюватимуть через GPS : http://zp.nashigroshi.org/2013/11/28/novenki-ekskavatory-vodokanalu-kontrolyuvatymut-cherez-gps/

[11] У Сіна ще й винні залишилися “Прімбуду” за притулок для тварин : http://zp.nashigroshi.org/2013/12/18/u-sina-sche-j-vynni-zalyshylysya-primbudu-za-prytulok-dlya-tvaryn/

Copyright © 2015 Наші Гроші. Запоріжжя. All rights reserved.