НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

Хто і як став власником запорізьких кінотеатрів

15 Квітня 2016

На кіно у Запоріжжі заробляють фірми, пов’язані з депутатами міськради, родич заступника мера, підприємець та “приватівці”, які задешево отримали в оренду майно міста.

За радянських часів у Запоріжжі працювало 23 кінотеатри, сьогодні лишилось – чотири.

Комунальний кінотеатр. На орендованій техніці і в збиток

Один із діючих кінотеатрів – кінотеатр ім.Довженка і досі належить громаді міста. В Україні є давня традиція: комунальний – значить збитковий. Не порушили традицію і цього разу. Минулого року начальник Департаменту культури і мистецтв міськради Ірина Черниш  повідомила, що за останні три роки кінотеатр втратив 60 відсотків глядачів, а тому йому необхідне додаткове фінансування з місцевого бюджету.

КIНОТЕАТР-IМ-ДОВЖЕНКА

Наприкінці 2015 року міськрада прийняла програму “Підтримка комунальних закладів культури міста Запоріжжя у 2016 – 2018 роках”, за якою кінотеатру у 2016 році виділять 1,8 мільйона гривень. Ці гроші підуть на “створення належних умов для надання кінопослуг мешканцям міста”.

“Належні умови” обходились бюджету в копійку і в минулі роки. У 2013 та 2014 році кінотеатру виділяли приблизно мільйон гривень на рік,  у 2015 році – 1,4 млн грн. Для порівняння. Увесь дохід кінотеатру у 2013 році склав 3,15 млн грн., у 2014 році – 2,12 млн грн.,  у 2015  – 2,39 млн грн. Тобто, наприклад, минулого року бюджет профінансував понад половину надходжень.

Тут варто зауважити, що частина з цих грошей витрачається на оренду прокатного обладнання, оскільки комунальний заклад користується приватною технікою.

Згідно до  реєстру оплат  мерії, давнім партнером кінотеатру є фірма “Корс-7”. Найстаріший договір, який зафіксований у реєстрі є від 15 серпня 2011 року. Достеменно важко сказати, у скільки фактично обходяться послуги прокату. Оскільки оплата здійснюється нерівномірно. Наприклад, реєстр показує 63 000 грн, оплачених у 2015 році, натомість 450 000 – у 2014.

Якщо ж відштовхуватись від підписаних договорів, то згідно з  договором від 1 січня 2015 року ціна складає 20 000 грн щомісячно, і згідно з договором 1 червня 2015 року – 100 000 грн (найімовірніше – одноразово).

“Корс-7” належить  Євгенії Касьян (Авраменко) і Весіле Сакварелідзе. Однак за чотири місяці до укладення контракту в 2011 році її власниками були  Олександр Музичук і Василь Полюсов – на той час депутати Запорізької міськради. Підприємство через бізнесові зв’язки і дотепер має відношення до вже екс-депутата Олександра Музичука, який балотувався до міської ради на виборах 2015 року від “Нашого краю”, але не пройшов. Наприклад, Євгенія Касьян, яка є співвласницею фірми “Корс-7”, також сьогодні значиться директором у фірмі “Формула”, співзасновником якої є безпосередньо Олександр Музичук.

У кожному разі залучення нової прокатної техніки комунальниками, можливо, й залучило додаткових глядачів, однак на прибутках кінотеатру особливо не позначилось.

Фільм покаже брат заступника мера

Інші три місцеві кінотеатри працюють на комерційній основі. Наймолодший з них – кінотеатр, що відкрився у ТРЦ “Аврора”, будівництво якого завершилось у Запоріжжі у 2013 році. Зараз новий кінотеатр пропонує три зали для кінопоказів, а здійснює їх, за інформацією запорізького міського управляння культури і мистецтв, київське підприємство  “Мультіплекс Холдинг”. Воно має мережу залів по Україні: в Житомирі, Кривому Розі, Миколаєві та інших містах.

МУЛЬТIПЛЕКС-ХОЛДIНГ-КРУТИТЬ-ФIЛЬМИ-У-ТРЦ-АВРОРА

Засновниками підприємства є Сергій Еделев, Антон Пугач, Наталія Синюк, Володимир Трофименко, а також “Компанія з управління активами “Капітал груп”. Бенефіціаром компанії зазначена Інна Свиридовська. Як мінімум дві людини з цього переліку виявилися пов’язаними із Запоріжжям.

Насамперед мова йде про Сергія Еделева – це рідний брат Валерія Еделева, нинішнього заступникаміського голови Запоріжжя. Сергій Еделев вніс у статутний капітал “Мультіплекс Холдинг” майже півмільйона гривень.

Сергій Еделев пов’язаний і з іншим засновником “Мультіплекс Холдингу”, Володимиром Трофименком, який також родом із Запоріжжя. Трофименко у середині 90-х став співвласником місцевого “АвтоЗАЗбанку”, а окрім того – співзасновником компанії “НЕСТ”, що займається столичною нерухомістю. Саме у цій компанії колись і працював Сергій Еделев. У 2004 році він був членом спостережної ради ВАТ “Нерухомість столиці”. Тоді ж Володимир Трофименко значився власником 95,7% акцій цього ВАТ. Сьогодні і Сергій Еделев, і Володимир Трофименко мають житло у Києві.

Інші засновники “Мультіплекс Холдинг”, Наталія Синюк та Інна Свиридовська, також пов’язані з “Нерухомістю столиці”. Згідно тієї ж фінансової звітності підприємства за 2014 рік, Інна Свиридовська обіймала посаду члена ревізійної комісії “НЕСТу”. У 2013 році членом ревізійної комісії “НЕСТу” була і Наталія Синюк.

Як “приватівці” задешево отримали комунальне майно

Кінотеатр ім. Маяковского, на відміну від кінозалів у ТРЦ Аврора, працював ще за радянських часів. Але тепер у ньому влаштовують кінопокази приватні підприємці. Як повідомили у департаменті комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради, приміщення кінотеатру лишається у комунальній власності міста, проте його вже досить давно здають в оренду.

Ще у 2005 році приміщення кінотеатру через свою філію отримало в оренду ТОВ “Кінотеатр Валентина”, зареєстроване у Дніпропетровську. Власниками підприємства сьогодні значаться Євген Токарєв та кіпрська  “Агартек Інвестментс Лімітед”, істотними частками якої володіють  Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

МАЯКОВСЬКОГО

Коли ТОВ “Кінотеатр Валентина” у 2005 році отримувало у користування кінотеатр, воно також було пов’язане з “приватівцями”. Одинадцять років тому засновником фірми був той самий Євген Токарєв. Разом з ним у засновниках значився Кирило Данилов. Людина з таким ім.’ям доволі часто згадується у ЗМІ як студентський приятель Ігоря Коломойського. Іншим засновником “Кінотеатру Валентина” була компанія Майлденхолл Лімітед” (Багами). Цей же багамський офшор сьогодні є акціонером ПАТ “Приват-Холдінг”.

Умови, на яких фірма Боголюбова та Коломойського сьогодні орендує у міста комунальну власність, дивують: за користування приміщенням у майже 946 кв.м. ТОВ “Кінотеатр Валентина” сплатила за весь 2015 рік 333 тис гривні. Тобто, один квадратний метр коштував “приватівцям” 29 грн. на місяць. Це дуже щедра пропозиція з боку міської влади, зважаючи на те, що сьогодні оренда офісних приміщень у районі розміщення кінотеатру коштує від 80 до 180 гривень за один “квадрат” Тож ми зацікавилися, як “приватівцям” вдалося отримати запорізький кінотеатр на таких привабливих умовах.

Формально передати кінотеатр ім. Маяковського в оренду ТОВ “Кінотеатр Валентина” запорізька влада вирішила не у 2005 році, а трохи раніше: відповідне рішення за підписом міського голови, тоді ще Євгенія Карташова з’явилося 20 серпня 2004 року. Вже 1 вересня 2004 року стала відома експертна оцінка комунального приміщення. Тоді частину підвалу, перший та другий поверхи 5-ти поверхового житлового будинку у 946 кв.м. оцінили у 566 тис гривень . Безпосередньо оцінку майна кінотеатру проводило ТОВ “Оціночно-консалтингова фірма “Бізнес-експерт-сервіс”. Фірма й зараз надає подібні послуги, а її засновниками значаться Майя Кай та Валерій Кай, який був депутатом Запорізької облради у 2006-2010 рр.

Виходячи з грошової оцінки приміщення, рівня інфляції та орендної ставки у 15%, у 2005 році була розрахована початкова щомісячна орендна плата для ТОВ “Кінотеатр Валентина”. На 1 травня 2005 року вона склала лише 7953 гривні на місяць. Або 8,4 грн/кв.м. На той час це становило $1,66.

Плата за користування кінотеатром з роками мала перераховуватись та підвищуватись – хоча б через зростання рівня інфляції. Та разом з таким “інфляційним” підвищенням ціни міська влада зменшувала орендні  ставки за користування приміщенням.

У 2012 році департамент комунальної власності уклав з підприємцями додаткову угоду. За нею приміщення кінотеатру за цільовим призначенням “розділили” на три частини: безпосередньо під розміщення кінотеатру, бару та буфету. Після таких змін офіційна площа для кінопоказів “схудла” з 946 до 816 кв.м. Але з’явився бар на 87 кв.м. та буфет на 43 кв.м. Разом із таким “поділом” відбулись і зміни орендних ставок. За кінотеатр та бар підприємці так само мали платити за ставкою 15%. А вже за буфет – тільки 6%. Тобто, фактично відбулося зниження загальної орендної плати.

За січень 2016 року, згідно до інформації департаменту комунальної власності та приватизації, до місцевого бюджету від ТОВ “Кінотеатр Валентина” за оренду приміщення кінотеатру ім. Маяковського надійшло майже 30 тис грн. Тобто, ціна одного квадратного метра склала 31,6 грн. Якщо зважити на знецінення гривні за минулі роки, то зараз фірма Боголюбова та Коломойського платить за оренду кінотеатру $1,18/кв.м. У доларовому еквіваленті це дешевше, ніж у 2005 році, коли фірма отримала його в використання.

Кінотеатр “Байда-кіно” знецінили на півмільйона гривень

Четвертий діючий запорізький кінотеатр – “Байда-кіно” – знаходиться у будинку за адресою проспект Соборний, 162. Він зараз також перебуває у комунальній власності, проте не міста, а області, його приміщенням розпоряджається комунальне підприємство “Запорізький інститут регіонального розвитку”. У минулому році обласна влада уклала договір оренди на приміщення цього кінотеатру з приватним підприємцем Оленою Нефьодовою. Як повідомили в облраді, вона буде користуватися приміщенням кінотеатру з 22 липня 2015 року до 22 липня 2025 року.

БАЙДА

До укладення договору також була проведена оцінка майна кінотеатру. Над нею попрацювала вже загадана раніше фірма “Оціночно-консалтингова фірма “Бізнес-експерт-сервіс”. 26 червня 2015 року вона зробила висновок, що приміщення “Байда-кіно”, площею 525 кв.м. коштує 1,58 млн грн. Орендна плата при розрахунках склала 19 512 грн. на місяць. Тобто, 37 грн./кв.м. Орендна плата також стала складеною. Знову таки – за використання кінотеатру площею 512 кв.м. мають сплачувати за ставкою 15%. А за “окремий” буфет, площею 13,6 кв.м. – за ставкою 6%.

Але якщо відтворити історію орендарів “Байди-кіно”, то можна з’ясувати, що раніше у тому ж 2015 році за кінотеатр платили набагато більше.

За два місяці до того, як Олена Нефьодова отримала у користувався приміщення кінотеатру, його орендувало ТОВ “Будинок кіно”. З цією фірмою обласна влада укладала договір оренди на період з 21 листопада 2014 року до 14 травня 2015 року. При цьому фірма “Будинок кіно” брала у користування 585 кв.м. кінотеатру з початковою щомісячною платою у 59 тис грн. (фактично – 100 гривень за “квадрат”). Тобто, фірма сплачувала за користування комунальним майном майже втричі дорожче, ніж зараз платить новий орендар.

Чому вийшла така різниця в ціні? Як пояснили у відділі орендних відносин у Запорізькій обласній раді,  фірма “Будинок кіно” отримала в оренду приміщення кінотеатру за результатами проведеного конкурсу. Але відповідати на запитання, у скільки до цього “розпродажу” оцінили приміщення кінотеатру, хто ще змагався за нього та як потім підприємець Нефьодова отримала комунальне майно за значно нижчою платою, начальник відділу орендних відносин у Запорізькій обласній раді Катерина Гридньова у телефонній розмові відмовилася. Тож деталі проведення цього конкурсу ми додатково з’ясовуємо через інформаційні запити. Хоча загальна ситуація, що склалася з цим комунальним майном, вже відома.

Наприклад, відомо, що до проведення конкурсу у 2014 році, приміщення кінотеатру, площею 585 кв.м. оцінювали у 2,13 млн грн. Таку вартість запорізька обласна рада зазначала в оголошенні від 16 серпня 2014 року, коли повідомляла про наміри передати комунальне приміщення в оренду на 10 років. Оголошення ми знайшли у офіційному друкованому виданні Запорізької обласної ради. Виходить, що менш ніж за рік ціна приміщення кінотеатру раптово впала більш ніж на півмільйона гривень (нагадаємо, у червні 2015 року “Оціночно-консалтингова фірма “Бізнес-експерт-сервіс” оцінила 525 кв.м. кінотеатру у 1,58 млн грн.) . Звісно, разом з цією переоцінкою впав і розмір щомісячної плати для орендаря.

До речі, у офіційних публікаціях ми також знайшли і оголошення облради про намір провести конкурс у жовтні 2014 року, і повідомлення про його результати (передача майна в оренду ТОВ “Будинок кіно”). Що стосується передачі приміщення кінотеатру вже у 2015 році підприємцю Нефьодовій, то подібної інформації немає. Тобто, “знецінене” приміщення кінотеатру передавалось їй у користування вже без проведення конкурсу.

Додатково з’ясувалось також, що фірма “Будинок кіно” пов’язана з нинішнім орендарем приміщення Оленою Нефьодовою.

Нефьодова Олена Євгенівна в реєстрі підприємців вказала своїм місцем проживання квартиру, яка належить Марії Рохліковій. Ця жінка та Ростислав Бондаренко є засновниками ТОВ “Будинок кіно”. Чоловіка Марії Рохлікової звати Євген.

У самому кінотеатрі також мало що змінилося. У “Куточку споживача” сьогодні зазначено, що там “крутить кіно” все те ж ТОВ “Будинок кіно”. І поки що ситуація виглядає такою, що підприємці просто зберегли за собою комунальне майно, отримавши його “зі знижкою”.

Цікаво, Олена Нефьодова зараз орендує у будинку за адресою пр.Соборний, 162 не тільки приміщення кінотеатру. Окрім нього вона взяла в оренду у 2015 році додатково 583 кв.м. під розміщення двох буфетів. Тобто наразі приватний підприємець орендує понад 1000 квадратних метрів у одній будівлі.

Інформації про цю жінку майже ніякої немає. Але відомо, що у лютому 2016 року Олена Нефьодова подала заяву до обласної ради, щоб здати у суборенду приміщення у 9,2 квадратних метрів у будинку по проспекту Соборному, 162. За протоколом постійної комісії ради отримати цей “шматочок” має приватний підприємець Нефьодов С. О. Сьогодні працює лише одна фізособа-підприємець з таким ім’ям – це Нефьодов Степан Олександрович. Згідно з державними реєстрами, він зараз володіє квартирою на проспекті Соборному (колишнє – проспект Леніна). А ще будинком у 592 квадратних метри на вулиці Зеленій. І як вже писали ЗМІ це син колишнього голови Запорізької обласної ради Олександра Нефьодова.

Куди щезли інші кінотеатри?

Інші міські комунальні кінотеатри, які ще приймали відвідувачів наприкінці 90-х та початку 2000-х, у Запоріжжі вже не працюють. З їх приміщеннями не сталося нічого несподіваного: місцева влада продала або здала їх в оренду, і вони перетворилися на магазини та кафе.

ЗIРКАКінотеатр “Зірка” розташований у центральному районі міста за адресою проспект Соборний, 91. Хоча чиновники сьогодні продовжують стверджувати, що в них є плани стосовно відновлення демонстрації фільмів у цьому кінотеатру, та на дверях кінозалу у “Зірці” до цих пір висить великий замок. Більша частина кінотеатру давно перетворився на міні офісний центр: сьогодні там розмістився меблевий салон, канцелярія, магазин з продажу спортивного харчування, ательє та ще багато чого.

Розпродувати великі приміщення кінотеатру почали у 2008 році, тоді значну частину кінотеатру викупило ТОВ “Зірка”. Фірма придбала 442 квадратних метрів за 1, 59 млн грн. Засновниками фірми сьогодні значаться Олег Андреєв та Марина Мацегорова.

Олег Андреєв у 2015 році очолив Запорізьку регіональну організацію Ліберальної партії України, такожбалотувався до міської ради.

Марина Мацегора у 2014 році була членом наглядової ради “Запорізького хлібозаводу № 3”, який входить до групи компаній “Хлібодар”. Також вона сьогодні значиться співзасновником фірми “Джи еф сі ретейл”, якій у минулому році запорізька влада дозволила встановлювати на вулицям міста МАФи.

Також орендарем частини кінотеатру “Зірка” є ТОВ “Престижна канцелярія”. Йому на 5 років надали у користування  41 кв.м. приміщення кінотеатру. Річна орендна ставка склала 6%. У березні цього року ТОВ “Престижна канцелярія” сплатила за оренду 860 гривень. Власниками цієї фірми значаться Анастасія Антифеєва та Валентина Тімоніна, а керівником є Сергій Пшеничний.

КОМСОМОЛЕЦЬКінотеатр “Комсомолець”. Його приміщення також знаходиться на проспекті Соборний, але фактично має адресу вул.Анголенка, 14-а. У колишньому кінотеатрі розмістилися магазини.

У 2005 році майновий комплекс кінотеатру, площею 897 кв.м., продали за 875 тис грн. Купила це фірма “Пірамода”.Засновником фірми є підприємець Федір Польський. У будівлі за адресою Анголенко, 14-а  він “обжився” настільки, що з минулого року, як відомо з реєстру судових рішень, з фірмою “Пірамода”судиться прокуратура щодо можливості знесення самочинних прибудов до цього будинку.

Керівником фірми “Пірамода” зазначена Ганна Новітченко, Раніше вона була директором ТОВ “Кінотеатр Комсомолець”, який за видами діяльності все ж таки мав займатися демонстрацією фільмів. Але тепер, як зазначено у держреєстрі, ця фірма стала орендним підприємством.

УКРАЇНАКінотеатр “Україна” знаходився на вул. Добролюбова, 13, неподалік від Запорізької інженерної академії. У 2011 році 624 кв.м. кінотеатру продали за 1,20 млн грн. ПП “Віконт”. Ця фірма належить Віктору Худякову, а також його сину Денису Худякову.

За адресою вул. Добролюбова, 13 колись було зареєстроване і ПП “Клуб Віконт”. Його засновником також був вже згаданий Віктор Худяков. Він відомий у Запоріжжі як голова так званого Клубу друзів, який об’єднав представників бізнесу та влади, про що колись навіть повідомлялося на сайті Дніпровської (у минулому – Ленінської) районної адміністрації Запоріжжя. До цього клубу входили і колишній міський голова Євген Карташов, і нинішній депутат Запорізької обласної ради Сергій Кальцев. При цьому колишній кінотеатр “Україна” перетворився не тільки на клуб друзів, а і на магазини та кафе.

КОСМОСКінотеатр “Космос”. Його приміщення за адресою вул. Космічна, 79-а було передано в оренду у 2013 року. Орендарем стала запорізька фірма “Запоріжбудінновація”, яка отримала у користування 1372 квадратних метри кінотеатру з початковою платою 27 341 гривень на місяць. Тобто, один “квадрат” кінотеатру коштував 19,9 гривень. Сама фірма сьогодні належить Олександру Адактілосу, Михайлу Балабухі та Ігорю Петрая. Останній у 2010 році став депутатом Василівської районної ради від Партії регіонів.

Як відомо з судових рішень, за “квадрати” кінотеатру йшла тяганина між місцевою владою та орендарями. Річ у тому, що комунальне майно надавалося “Запоріжбудінновація” з цільовим призначенням – розміщення кінотеатру. Але показувати кіно там так і не почали. За постановоюДонецького апеляційного господарського суду, від 15 лютого 2016 року, “Запоріжбудінновація” має сплатити 406 тис грн. боргу по оренді. При цьому за судовим рішенням кінотеатр й досі лишався б у в орендарів, але оскільки нещодавно закінчився договір оренди, він знову переходить в управління міста.

ЗОРЯКінотеатр “Зоря”. Його невелика окрема будівля розташована у Дніпровському (у минулому – Ленінському) районі за адресою вул. Братська, 19. Ще з 2001 року приміщення кінотеатру перебуває у безкоштовному користуванні благодійного фонду “Християнський центр реабілітації”.

Ольга Приходько, для Наших грошей”

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

НАШІ ГРОШІ

28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
25.03.2024
24.03.2024
22.03.2024
21.03.2024
20.03.2024
19.03.2024
18.03.2024