НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

12 друзів Спецбудмашу

13 Квітня 2020

Комунальники та органи місцевої влади щороку закуповують різноманітну техніку для благоустрою міст. Сміттєвози, які вивозять наші відходи, дорожні машини, завдяки яким утримуються автошляхи, мулососні машини, котрі чистять каналізацію, – на цю та іншу техніку щороку витрачаються сотні мільйонів гривень. Так, лише в Запорізькій області за минулий рік на ці закупівлі витратили понад 48 млн грн. Однак є привід сумніватися, що ці гроші витрачаються ефективно. І не лише на Запоріжжі.

Одним з лідерів виробництва комунальної та дорожньої техніки в Україні є ПрАТ “Спецбудмаш” (далі просто “СБМ”). Засноване понад 20 років тому, це підприємство розташоване у м.Бровари Київської області і належить Мирославу Гуйвану та Віктору Ратошнюку.

Мирослав Гуйван та Віктор Ратошнюк

Виробляє “СБМ” різноманітну техніку на базі вантажних машин: сміттєвози, машини для ямкового ремонту доріг, солерозкидувальні, асенізаторські, мулососні й каналопромивочні машини та багато іншого.  

У комунальних тендерах на поставку автомобільної техніки сам “СБМ” за останні роки майже не приймав участі. Замість виробника на тендери по всій країні ходить “Торговий дім “Будшляхмаш”. На сайті “СБМ” ця фірма вказана як офіційний партнер виробника, хоча по факту вона більше, ніж просто партнер. Торговий дім належить тому ж Мирославу Гуйвану, головному акціонеру “СБМ”, і фактично розташований за однією з “СБМ” адресою у Броварах. По факту він не так партнер, як дилер. І з 2016-го року цей дилер виграв тендерів у різних областях на 1,8 мільярда гривень. 

Те, що на тендери замість виробника ходить споріднений дилер – це нормально. Що НЕ нормально – так це те, що торговий дім дуже часто розігрує ці тендери з іншими дилерами продукції “СБМ”, хоч і не завжди офіційними. Чому розігрує? За нашими підрахунками, на низці публічних закупівель “ТД “Будшляхмаш” конкурує з десятком фірм, торги з якими важко в принципі назвати “конкуренцією”. Вони пропонують одну й ту саму техніку від “СБМ”, в абсолютній більшості випадків, прийшовши на тендер лише удвох, взагалі не торгуються, інколи пропонують техніку свого ж конкурента, а деякі з них насправді по життю займаються зовсім не виробництвом і навіть не реалізацією комунальної техніки, тобто що вони забули на цих тендерах – уже велике питання. Все це вкупі дає привід говорити про високу вірогідність звичайнісіньких “договірняків” та “розіграшів”. А де є нечесні торги, там, як показує практика, рідко бувають чесні ціни. Таких розіграних тендерів ми нарахували на 376 мільйонів. Нижче подаємо перелік таких “конкурентів”, з яким “розпилює” тендери “ТД “Будшляхмаш”.

1. ТОВ “Бюро (центр) науково-технічних та економічних досліджень та послуг” (БНТЕД)

Типи техніки: сміттєвози, вакуумні машини, комбіновані дорожні машини, мулососні машини, санітарні автомобілі, екскаватор.  Розіграно тендерів: 26 (+1 незакінчений).

ТД Будшляхмаш отримало: 9 замовлень на 15 274 460 грн.

БНТЕД отримало: 17 замовлень на 29 333 400 грн.

Області: Харківська, Київська, Одеська, Луганська, Чернігівська, Вінницька, Івано-Франківська, Дніпровська, Хмельницька, Сумська, Львівська, Харківська, Донецька, Волинська, Миколаївська.

Київська фірма ”БНТЕД” є офіційним дилером “СБМ”, про що вона сама повідомляє у документації на тендері, де конкурує з торговим домом цього ж виробника. Також фірма пропонує продукцію “СБМ” на платформі prom.ua

“БНТЕД” належить Тетяні Кривошеї та Романові Жухевичу. Останній у коментарі “Нашим грошам” стверджує, що “БНТЕД” не узгоджує участь у тендері з торговим домом, а з “СБМ” перед тендером контактує лише як виробником – отримує авторизаційні листи і сертифікати та техніку.

Однак ми знайшли дві дюжини тендерів, на котрі БНТЕД і “Будшляхмаш” прийшли лише у двох – і практично на всіх цих торгах “конкуренти” зовсім не торгувалися. А якщо уважніше придивитися до фото техніки згаданого вище оголошення на prom.ua – то можна побачити що техніка яку пропонує БНТЕД  – має маркування логотипом торгового дому “Будшляхмаш”. До речі, запам’ятайте, як виглядає лого, ми про нього ще не раз згадаємо.

2. ТОВ “Авіо інвест”

Типи техніки: сміттєвози, вакуумні машини, комбіновані дорожні машини.

Розіграно тендерів: 14.

ТД Будшляхмаш отримало: 14 на 26 147 300 грн.

Авіо Інвест отримало: 0. 

Області: Київська, Чернігівська, Донецька, Миколаївська, Дніпропетровська, Житомирська, Львівська, Рівненська, Харківська, Запорізька, Одеська.

Це київська фірма, яка належить Андрію Шевчуку та Костянтину Воробйову. Перш за все варто зазначити, що на сайтах фірми “Авіо інвест” пропонується абсолютно різноманітна будівельна, сільськогосподарська і дорожня техніка та запчастини – однак при цьому в асортименті немає продукції “СБМ”. У розмові з нами, менеджер фірми підтвердив, що фірма не торгує сміттєвозами “СБМ” і не є дилером цього виробника. 

Але на тендерах “Авіо Інвест” чомусь пропонує саме її. На кількох закупівлях “Авіо інвест” у тендерній пропозиції вказувало неповні найменування техніки, але це не завадило зрозуміти, що мова знову йде про СБМівські машини. Для КП “Чисте місто Приморськ” фірма пропонувала комбіновану дорожню машину на базі автомобіля МАЗ-4381 –  МДКЗ. Після абревіатури мав би ще бути цифровий індекс, “Авіо” його пропустив, однак на базі цієї моделі МАЗ у відкритих джерелах нам не вдалося знайти техніку виробництва будь-кого ще, окрім “СБМ”. Аналогічна ситуація відбулася й на тендері від КП “Чорномоськводоканал”, коли пропонували вакуумну машину КО-503В на базі МАЗ-4381. У відкритих джерелах нам не вдалося знайти таку техніку на базі автомобіля МАЗ цієї моделі виробництва не “СБМ”.

Так от сказати, що “Авіо” конкурує із торговим домом “Будшляхмаш” – важко. Скоріше варто сформулювати це як “подається” і створює видимість конкурентних торгів. Бо далі вона зазвичай нічого не робить, не торгується, не бореться за контракт, а просто мовчки програє. Завжди.

3. ТОВ “Анбар”

Типи техніки: сміттєвози, вакуумні машини, комбіновані дорожні машини, грейдери, самоскиди, каналопромивочна машина, телескопічний автогідропідйомник, машина для ямкового ремонту, екскаватор і т.д. 

Розіграно тендерів: 30.

ТД Будшляхмаш отримало: 30 на 73 145 166 грн.

Анбар отримало: 0.

Області: Київська, Дніпропетровська, Волинська, Донецька, Хмельницька, Запорізька, Чернігівська, Луганська, Харківська, Одеська, Рівненська, Івано-Франківська, Черкаська. 

Київська фірма здебільшого торгує не комунальною технікою – а металом та виробами з нього. Але є закупівлі, на яких “Анбар” пропонує техніку від “СБМ”. І за виключенням кількох випадків, фірма на таких закупівлях конкурує саме з “ТД “Будшляхмаш” та спорідненим із ним “НПО НТ “Будшляхмаш”. Остання фірма є ще одним партнером та дилером “СБМ”, вона належить другому акціонеру виробника – Віктору Ратошнюку.

Тендерну документацію “Анбар”, конкуруючи з “Будшляхмашами”, завжди надає мінімальну, часто пакет документів не відповідає вимогам замовника: немає сертифікатів виробника, технічних умов, дилерських договорів тощо. У деяких випадках фірма не подає документи взагалі. Виставляє лише ціну та найменування запропонованого товару, яке скопійовано з назви предмету закупівлі. У випадку, коли ціна – єдиний критерій – цього достатньо, аби тендер відбувся. Замовник зараховує “мінімальну явку” більш ніж одного учасника, обирає найнижчу ціну і розглядає документи цього найдешевшого учасника, задовольняється його пропозицією і оголошує переможцем. До розгляду документів другого – навіть черга не доходить. Тобто “Анбар” поводить себе так, ніби вже знає, що ціна її конкурента буде вигіднішою, і що замовник навіть не дійде до розгляду документів “Анбара”, тож можна не напрягатися їх подавати. Це може свідчити про те, що “Анбар” є лише фіктивним конкурентом “Будшляхмашів”.

Окремо розповімо про один цікавий кейс. На одному з тендерів, Бориспільське КП “Благоустрій” просило грейдер. Це така машина, яку використовують при ремонті доріг для вирівнювання поверхонь. Просили конкретну модель, а саме BGD 100.02. Такі грейдери БШМ, а імпортує із Білорусії, від фірми УП “Диапал”. Остання, як зазначено на її сайті, також не є виробником, її спеціалізація – продаж і лізинг. Головним партнером-виробником при цьому зазначений  RM Terex. Йдеться про корпорацію “Русские машины”, яка входить до бізнес-групи “Terex Corporation”. У себе на сайті БШМ також зазначає, що BGD 100.02 – це аналог “терексівського” ГС 10.07, тож з високою вірогідністю йдеться про один і той же грейдер, імпортований з Росії через Білорусь. Так от на сайті “RM-Terex” немає ніяких даних про наявність дилерів в Україні, але на старій сторінці “ТД “Будшляхмаш” на платформі prom, ми знаходимо таку інформацію:

До чого ми ведемо. Якщо ви спробуєте пошукати в інтернеті, де можна купити BGD 100.02 в Україні, то окрім оголошень “СБМ” та торгового дому вам вдасться знайти тільки пропозицію ФОП Нікітін Олексій Володимирович – але це теж  не стороння людина. Це виконавчий директор “ТД “Будшляхмаш”. Тому питання, звідки знайшовся такий грейдер в торговця металом “Анбар”, залишається відкритим.

“Анбар” належить Антону Губі. У телефонній розмові Губа підтвердив, що його фірма займається торгівлею металом та не є дилером “СБМ”. Водночас Губа сказав, що його фірма “співпрацювала” з відділом продажів виробника. У чому саме полягала “співпраця”, власник фірми не захотів відповідати.

4. ТОВ “Спецкомтранс”

Типи техніки: сміттєвози, машина для ямкового ремонту.

Розіграно тендерів: 6.

ТД Будшляхмаш отримало: 6 на 7 768 700 грн.

Спецкомтранс отримало: 0.  

Області: Тернопільська, Вінницька, Львівська, Чернігівська, Хмельницька         

На своєму сайті “Спецкомтранс”  пропонує запчастини та  навісне обладнання для комунальної техніки. Саме запчастини, але не саму техніку. І на тендери компанія також зазвичай ходить – пропонувати запчастини. Таких замовлень на публічних закупівлях вона виграла понад дві сотні. 

Однак зрідка Спецкомтранс” ходить і на тендери по закупівлі техніки, де пропонує продукцію “СБМ”. 

Київська фірма належить Валентинові та Оксані Головні. У коментарі “Нашим Грошам” Валентин Головня заявив, що фірма не працює на ринку комунальної техніки з початку цього року, не була дилером “СБМ” і не узгоджувала з іншими його дилерами ніяких дій. Водночас усі шість тендерів, розіграні з “Будшляхмашем”, фірма програла, майже не торгуючись.

5. ТОВ “АК “Інтер Авто-трейдинг”

Тип техніки: сміттєвози.

Розіграно тендерів: 4.

ТД Будшляхмаш отримало: 1 на 1 899 000 грн

Інтер Авто-трейдинг отримало: 3 на 7 638 000 грн.

Області: Харківська, Донецька, Житомирська, Волинська.   

Ще одна фірма з Києва, “Інтер Авто-трейдинг”, на своєму сайті пропонує техніку “СБМ”. Власник компанії, Андрій Шпак, у телефонній розмові підтвердив, що “Інтер Авто-трейдинг” є дилером “СБМ”,  і що напередодні закупівлі узгоджує з виробником умови поставки товару у разі перемоги на торгах. Водночас запевнив, що участь у тендері у якості конкурента торговому дому не була узгоджена. За його словами, він взагалі не знав про те, що “СБМ” та “ТД “Будшляхмаш” це де-факто одне й теж, в сенсі кінцевого власника та бенефіціара.

Разом з тим, бодай якусь конкуренцію в таких торгах помітити важко: на закупівлях, де “ТД “Будшляхмаш” і “Інтер Авто-трейдинг” опинялися єдиними учасниками, жоден з них не знижував вартості своїх пропозицій.

6. ТОВ “Вершина трейд”

Типи техніки: сміттєвози, вакуумні машини, комбіновані дорожні машини,  грейдери, самоскиди, установки для ремонту дорожнього покриття, навісне обладнання, автоцистерна, екскаватор. Розіграно тендерів: 19.

ТД Будшляхмаш отримало: 19 на 38 949 340 грн.

Вершина Трейд отримало: 0.

Області: Полтавська, Житомирська, Київська, Херсонська, Донецька, Волинська, Чернівецька, Сумська, Рівненська, Черкаська, Одеська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Запорізька, Тернопільська, Херсонська, Полтавська.

Ще одна компанія, яка регулярно складає компанію “Будшляхмашам” на тендерах. Взагалі ніколи не торгується і взагалі завжди програє. Але знову приходить, так би мовити, постояти поруч, для годиться.

Це фірма з села Ковалівка, що на Київщині. Належить Денисові Петеру та Дмитрові Майбороді. У коментарі журналістам Петер сказав, що за участь фірми в тендерах відповідав Тирцев, а він сам не в курсі деталей цих справ. Дмитро Тирцев залишив фірму у жовтні 2019-го року. Після цього “Вершина трейд” не брала участь у публічних закупівлях взагалі. Зв’язатися з Тирцевим нам не вдалося.    

7. ТОВ “ВК “Автотранспортник

Типи техніки: сміттєвози, аварійні та комбіновані дорожні машиниРозіграно тендерів: 8.

ТД Будшляхмаш отримало: 5 на 20 064 150 грн.

ВК Автотранспортник отримало: 3 на 5 505 240 грн.

Області: Одеська , Миколаївська, Київська, Хмельницька, Луганська, Полтавська, Кіровоградська.  

Цікаво, що згаданий вище Дмитро Тирцев на своїй сторінці у “Facebook” вказує місцем роботи ТОВ “Київський республіканський автоцентр”. Ця фірма належить родині Затхеїв – власників ТОВ “ВК “Автотранпортник”. І ось цей останній також належить до пулу “друзів” торгового дому.

Фірма прямо вказує у тендерній документації, що є дилером “СБМ” подаючи лист виробника, яким останній підтверджує дилерські домовленості. “ВК “Автотранспортник” зареєстроване у Фастові та належить Михайлові та Валентинові Затхеям. Техніка “СБМ” також пропонується на сайті фірми. 

На тендерах, розіграних між “Автотранспортником” і “Будшляхмашем”, конкуренти рідко торгуються, і найбільші замовлення при цьому відходять торговому дому.

8. Група “Альфатекс”: ТОВ “ВКП “Альфатекс”, ТОВ “ТД “Альфатекс” та ПП “Сула-2009”

Типи техніки: сміттєвози, вакуумні машини, дорожні машини, грейдер, екскаватор, автовишки, санітарні автомобілі.  Розіграно тендерів: 57.

ТД Будшляхмаш отримало: 52 на 193 191 752 грн.

ВКП Альфатекс отримало: 5 на 9 157 700 грн.

ТД Альфатекс отримало: 0.

Сула-2009 отримало: 0.

Області: Полтавська, Київська, Донецька, Сумська, Рівненська, Одеська, Дніпропетровська, Чернігівська, Запорізька, Тернопільська, Полтавська, Луганська, Донецька, Вінницька, Харківська, Чернівецька, Львівська, Хмельницька         

І наостанок незвичний випадок колективної жертовності. Мова піде про групу фірм з  Кременчука, яка належить Миколі Корецькому. 

У 2018 році  “ВКП “Альфатекс” почав виробництво власної техніки, а до того фірма приходила на тендери з технікою виробництва “СБМ” та у статусі офіційного дилера цього виробника. У ті роки “ВКП “Альфатекс” взагалі був найчастішим конкурентом торгового дому “Будшляхмаш”: з 2016 по 2018  вони встигли розіграти “на пару” 47 тендерів на суму 172,2 мільйонів гривень. Ще 17,3 мільйони торговий дім розіграв із “Сула-2009” і  ще 3,6 мільйони із “ТД “Альфатекс”.

За весь цей час лише на 8 тендерах учасники проявляли якусь подобу конкуренції. Решта півсотні торгів пройшли … власне без жодних торгів. Тож вас уже навряд здивує, коли ми скажемо, що абсолютну більшість контрактів забрав торговий дім Будшляхмаш”. Дві фірми Корецького лишилися взагалі ні з чим, а третя задовольнилася “долею малою”. 

Що прикметно, до речі, на тендерах 2017-го й 2019-го року у складі тендерної документації обидва  “Альфатекси” подавали фото техніки з наліпкою “ТД “Будшляхмаш” на кабінах. 

Картина була б не повна без статистики по “НПО “НТ Будшляхмаш”. Нагадаємо, це  фірма-близнюк торгового дому “Будляхмаш”, тільки належить вона другому акціонеру “СБМ” – Віктору Ратошнюку. Загалом за аналізований нами період 2016-2019 років фірма виграла тендерів на 209 млн грн, із них 36 млн було розіграно з тими ж дилерами  і при аналогічних обставинах. На закупівлях НПО теж конкурувало з вищезгаданими “ВКП “Альфатекс” (5), “Авіо інвест” (2), “Сула-2009” (2), “Анбар” (1), “БНТЕД” (1), “Вершина трейд” (1) та “Спецкомтранс” (1) . 

***

“Наші Гроші” сконтактували із Мирославом Гуйваном – власником ТД “Будшляхмаш” та головним акціонером “Спецбудмашу”. 

Відповідаючи на питання про “пул” дилерів, Гуйван переконує, що не бачить підстав говорити про якість узгоджені дії. Мовляв, завод “реалізує техніку як “Будшляхмашу”, так і всім підприємствам на однакових умовах”, а ті вже далі конкурують між собою. Окрім того власник заводу стверджує, що “СБМ” здебільшого виготовляє обладнання, а шасі, на яке воно встановлюється, купують та приганяють на підприємство самі замовники. Тому Гуйван переконаний, що участь “Будшляхмашу” у тендерах з іншими дилерами продукції його заводу є справжньою конкуренцією. 

Що могло би звучати правдоподібно, якби не той факт, що ознак цієї самої конкурентної боротьби в проаналізованих нами випадках “розпилів” за останні чотири роки – не видно.

 

Вадим Коршенко

 

Матеріал створення спільно з Bihus.Info в рамках проекту “Лабораторія викриттів”. Проект реалізується спільно з Interlink Academy за підтримки German Foreign Ministry.

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

НАШІ ГРОШІ

19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024
12.04.2024
11.04.2024
09.04.2024
08.04.2024
05.04.2024