НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

З переходом Самардака в ОДА, остання вирішила унеможливити забраття 3 гектарів землі в “індусів”

10 Червня 2014

ТОВ “Лісова поляна”, Запорізька ОДА, Запорізька РДА та Держінспекція сільського господарства через мирову угоди вирішили усунути юридичні недоліки договору купівлі-продажу земельної ділянки площею майже три гектари, які екологічна прокуратура намагалася забрати у фірми. Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Запорізької області від 5 травня.

Спірна земельна ділянка перебувала в оренді ТОВ “Лісова поляна” з квітня 2009 року. Раніше ділянка належала колишньому ЗАТ “Запоріжбуд”, а пізніше частина об’єктів, що розташовувалися на ній, перейшли у власність “Лісової поляни”. В серпні 2010 року розпорядженням Запорізької райдержадміністрації вирішено продати ділянку фірмі за 1,002 млн. грн.

Проте запорізький міжрайонний екологічний прокурор встановив, що ухвалюючи рішення про продаж ділянки, Запорізька РДА діяла поза межами своїх повноважень. Свій висновок прокурор обґрунтував тим, що зазначена територія є рекреаційною і має оздоровче призначення, а тому повноваження про прийняття подібних рішень має не районна, а обласна адміністрація. Позицію прокурора підтримала і Державна інспекція сільського господарства.

Натомість Запорізька РДА у відповідь на звинувачення зауважила, що має повноваження передавати у власність або у користування ділянки, що слугують для задоволення потреб жителів району, а територія бази відпочинку відповідає даній вимозі.

В свою чергу, Запорізька облдержадміністрація також вважала винесене Запорізькою райдержадміністрацією розпорядження правомірним, оскільки об’єкти оздоровчого призначення часто бувають пов’язаними з обслуговуванням громади, а чіткого визначення стосовно даного питання не має.

Окрім цього, голову обласної адміністрації вчасно повідомили про дії районної адміністрації у відповідному звіті, тож в Запорізькій ОДА мали повноваження і можливість скасувати  суперечливе рішення, чого зроблено не було.

На підставі наданих аргументів Госпсуд Запорізької області у вересні минулого року відмовився визнати незаконним та скасувати рішення Запорізької райдержадміністрації про продаж земельної ділянки, визнати недійсним відповідний договір купівлі-продажу та зобов’язати повернути ділянку у державну власність.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду апеляційну скаргу залишено без задоволення та вищесказане рішення Господарського суду Запорізької області залишено без змін. Вже за касаційною скаргою Вищий господарський суд України постанову Донецького апеляційного та Запорізького господарських судів скасував та направив справу на повторний розгляд до першої інстанції.

Вищий госпсуд України, окрім іншого, вказав на відсутність дослідження стосовно надання послуг базою відпочинку необмеженому колу осіб (тобто місцевим жителям) , або ж наявності певних обмежень.

Позиція сторін під час повторного розгляду не змінилася, втім Запорізька облдержадміністрація та райдержадміністрація, разом з ТОВ “Лісова поляна” та Держінспекцією сільського   господарства, підтримали спільну заяву про затвердження мирової угоди. Нею погоджено, шляхом укладання додаткової угоди, замінити продавця в договорі купівлі-продажу із Запорізької райдержадміністрації на Запорізьку облдержадміністрацію та після вказаних дій сторони не матимуть претензій одна до одної стосовно продажу ділянки площею 2,94 гектара.

Хоча прокурор в судовому засіданні виступив проти затвердження мирової угоди, належних аргументів не надав. Суд в свою чергу зазначив, що виконання всіма сторонами умов мирової угоди відновлює становище, яке існувало до порушення. Відтак, “мета звернення прокурора до суду досягнута і захист інтересів держави за цим позовом прокурора здійснено”, тож суд затвердив мирову угоду.

ТОВ “Лісова поляна” належить Олександру Рабцуну, Павлу Луганському, Владиславу Гальцову та Олегу Кирилюку. Рабцун є членом спостережної ради АКБ “Індустріалбанк”. До продажу групою “Індустріалбанк” металургійного заводу “Запоріжсталь” Метінвесту, Рабцун займав посаду фінансового директора заводу.

Гальцов є заступником голови правління АКБ “Індустріалбанк”. Також він деякий час був заступником мера Запоріжжя Євгена  Карташова, якого ЗМІ відносили до групи “Індустріал”.

Особа з ідентичним ім’ям Луганському, свого часу була членом правління ВАТ “Запорізька кондитерська фабрика”, що належала ключовим  акціонерам “Індустріалу”.

Повний тезка Кирилюка займав посаду голови правління АКБ “Індустріалбанк”.

Григорій Самардак

Григорій Самардак

Разом з тим, в березні першим заступником голови Запорізької ОДА призначений Григорій Самардак, до того часу заступник голови правління АКБ “Індустріалбанк”.

Загалом, за повідомленням екологічної прокуратури, до ТОВ “Лісова поляна” пред’явлено позови про скасування розпоряджень, договорів купівлі-продажу, державних актів на право власності на землю та повернення до державної власності 3-х земельних ділянок загальною площею 3,14 га, які знаходяться поряд.

Відповідні справи стосовно ділянок площею 0,0364 га та 0,1758 га прокуратура програла в грудні 2013 року. Донецький апеляційний госпсуд підтримав позицію прокурора частково, визнавши розпорядження голови РДА про продаж ділянок незаконними та скасувавши їх дію, договори купівлі-продажу ділянок та акти права власності на ділянки відповідно не дійсними.

Вищий госпсуд України, за касацією “Лісовою поляни”, 1 квітня залишив рішення Донецького апеляційного госпсуду стосовно ділянки площею 0,0364га без змін. Підтримку позиції прокуратури судді аргументували відсутністю доказів задоволення базою відпочинку потреб саме місцевих мешканців.

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

Tеги | Запоріжжя

НАШІ ГРОШІ

17.05.2024
16.05.2024
15.05.2024
14.05.2024
13.05.2024
12.05.2024
10.05.2024
09.05.2024
08.05.2024
07.05.2024