НОВИНИ

02.02.2021
01.02.2021
29.01.2021
28.01.2021
27.01.2021
26.01.2021
25.01.2021
22.01.2021
21.01.2021
20.01.2021
19.01.2021
18.01.2021
Всі новини »

ТЕГИ

Підрядник Шурми/Божко з другої спроби дійшов до фінального етапу отримання 70 мільйонів на реконструкцію Палацу творчості

23 Липня 2020

Департамент освіти і науки Запорізької міської ради планує замовити ТОВ “Геос-УКБ” реконструкцію будівлі Міського Палацу дитячої та юнацької творчості вартістю 69,19 млн грн. Про це повідомляється у системі електронних закупівель “Прозоро”.

Переможець до 31 березня 2021 року має, зокрема: усунути дефекти на конструкціях будівлі, провести внутрішнє та зовнішнє оздоблення (підлога, стелі, стіни, двері, вікна та ін.), відремонтувати покрівлю, систему опалення, вентиляції, водопроводу, каналізації, телефонізації, пожежної сигналізації, електроосвітлення, блискавкозахисту, провести благоустрій навколишньої території та озеленення.

“Закупівля оголошена в межах реалізації Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект “Надзвичайна кредитна програма для відновлення України”). Укладений договір набере чинності з моменту отримання резолюції Європейського Інвестиційного Банку “без заперечень”..

Єдиним конкурентом ТОВ “Геос-УКБ” на тендері було ТОВ “Співдружність авіа буд” з дорожчою на 4,43 млн грн пропозицією. Обидва учасники під час аукціону своїх пропозицій не змінювали.

Варто додати, раніше вказану закупівлю вже намагалися провести, однак замовник відхилив пропозиції усіх п’ятьох учасників через проблеми з документами (зокрема і пропозицію ТОВ “Геос-УКБ”). На тій закупівлі ТОВ “Співдружність авіа буд” у підсумку запропонувало на 3,5 млн грн нижчу ціну, ніж виставило на новому тендері.

При цьому, на попередньому тендері потенційний невказаний учасника вказував на низку проблемних моментів в тендерній документації та умовах участі іноземних учасників.

Також тендерні документації попереднього та нинішнього тендеру ідентичні. При цьому, деякі вимоги можуть свідчити про дискримінацію учасників, хоча жоден з учасників і не звертався зі скаргами до Антимонопольного комітету України.

Для прикладу, тендерна документація передбачає подання оригіналів або копій документів за тендером в паперовому вигляді протягом 10 днів після повідомлення про намір укласти  угоду. Це прямо суперечить закону так і суті проведення електронних закупівель. І ця норма дійсно може вплинути на участь іноземних учасників, тим паче, з огляду на обмеженість пересування між країнами у зв’язку з розповсюдженням Covid-19.

Вимоги передбачали не менше двох аналогічних договорів протягом останніх чотирьох років із вартістю кожного договору не менше 30% від суми тендерної пропозиції і не менше чотирьох років досвіду роботи. Зазвичай, в цьому випадку можна надати договори, що потрапляють у період 4-х років. Але, тут малось на увазі інше і аналогічні договори мали охоплювати всі чотири роки. Про це свідчить проблеми з підтвердженням досвіду двох учасників у попередньому тендері (з протоколу відхилення ТОВ “Комунальник”: всупереч пункту 5.3 розділу ІІІ тендерної документації Учасником у складі тендерної пропозиції надані два аналогічні договори укладених та виконаних протягом двох років (2018-2019 роки), в той час як документальне підтвердження наявності досвіду виконання аналогічних договорів повинен підтверджуватися 2 (двома) аналогічними договорами протягом останніх 4 (чотирьох) років, при цьому загальний довід роботи Учасника має бути не менше 4 (чотирьох) років;). Схожу вимогу про об’єм аналогічних робіт від очікуваної вартості договору в інших договорах АМКУ визнавав дискримінаційною.

Також вимагалося надання фінансової звітності за останні 4 роки, що також свідчить про неможливість участі учасників з меншим досвідом; середньорічний оборот коштів за останні 4 роки учасника мав бути не менше 100% від суми пропозиції.

ТОВ “Геос-УКБ” належить киянам Богдану Окольничому та Сергію Уманцю. Вказаний тендер – перша участь фірми в публічних закупівлях. Для підтвердження досвіду ТОВ “Геос-УКБ” на цей тендер надало договори з ПАТ “Запоріжсталь” та ТОВ “Укрпромметторг”.

ТОВ “Укрпромметторг” належить напряму Олександру Веленчуку, через АТ  “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Геліос” – Антонові Діденку, через ТОВ “Комфорт-траст” – Денисові Альошину. Денис Альошин та Антон Діденко також через вказані фірми володіють ТОВ “Азимут трейдінг груп”. Водночас, ТОВ “Азимут трейдінг груп” володіє ТОВ “Азимут трейдінг Запоріжжя”, яким керує Ігор Скляр.

Нагадаємо, ТОВ “Геос- УКБ” є підрядником з будівництва житлового комплексу на перехресті бульвару Центрального і вул. Перемоги в Запоріжжі. Інвестором будівництва виступає “Азимут трейдінг груп”, яке і отримало земельну ділянку без конкурсу від запорізького КП “Управління капітального будівництва”. На момент укладення договору з КП “УКБ” співвласниками “Азимут трейдінг груп” були ТОВ “Стимул-сіті” Ігоря Скляра й акціонерне товариство “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Геліос” з кінцевим бенефіціаром Антоном Діденком. Останній раніше був помічником депутата Запорізької міськради і голови бюджетної комісії Руслана Божко (він був раніше фінансовим директором комбінату “Запоріжсталь”). Водночас, нині фонд “Геліос” офіційно очолює Ростислав Шурма – ще донедавна керівник комбінату “Запоріжсталь”.

Більше того, під час публічної презентації цього житлового комплексу виступили також Шурма і Божко. Тоді ще керівник “Запоріжсталі” Ростислав Шурма на презентації впевнено заявив: “Мы этим вопросом занимались системно несколько лет”. Руслан Божко також на презентації прямо заявив, що будівництво такого комплексу – “наша заслуга”. Втім, потім ці цитати і фото з рекламних текстів прибрали.

Минулого року активісти продемонстрували тіньовий офіс менеджменту “Запоріжсталі”. Там виявили представників низки фірм, які отримують держзамовлення в структурі Запорізької міської ради, земельні ділянки в Запоріжжі. В цьому ж офісі зафіксували керівництво кількох комунальних підприємств, вищевказаного Ігоря Скляра, тощо. Формально офіс належить компанії “Astra capital group” Руслана Божко. І в цьому ж офісі знаходиться офіс продажів житлового комплексу “Central”.

Нагадаємо, міським головою Запоріжжя є Володимир Буряк, який до обрання на посаду працював головним інженером комбінату “Запоріжсталь” з групи “Метінвест” Ріната Ахметова. Водночас, кістяком коаліції в міській раді є фракція “Опозиційного блоку”, більшість якої складають представники різних підприємств з групи “Метінвест” в Запоріжжі.

ПОДІЛИТИСЯ В СОЦ. МЕРЕЖАХ

НАШІ ГРОШІ Друкувати Друкувати

Tеги | Запоріжжя

НАШІ ГРОШІ

27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024
15.04.2024